Ινδία: Ο πρωθυπουργός Μόντι θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 25 Αυγούστου

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, στις 25 Αυγούστου 2023, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια. Ο Μόντι θα έρθει στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η Ινδία και η Ελλάδα απολαμβάνουν πολιτισμικούς δεσμούς, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια μέσω της συνεργασίας σε τομείς όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η άμυνα, το εμπόριο και οι επενδύσεις και οι δεσμοί μεταξύ ανθρώπων. Ο Πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη για να συζητήσουν τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της σχέσης. Θα αλληλεπιδράσει επίσης με επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες, καθώς και με την ινδική κοινότητα στην Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση του ινδικού ΥΠΕΞ.

Η επίσκεψη Μόντι θα γίνει στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη Νότια Αφρική, για να συμμετάσχει στην 15η Σύνοδο Κορυφής των BRICS.

Στον τομέα της άμυνας, οι σχέσεις Ινδίας και Ελλάδας εμβαθύνονται περαιτέρω το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα με τη συμμετοχή των ινδικών μαχητικών στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» και τη συνεκπαίδευση PASSEX του ελληνικού και του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού τον περασμένο Ιούλιο.

Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ινδό ομόλογό του Στρατηγό Anil Chauhan, επιβεβαίωσε την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και προσκάλεσε τον ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Μετά τη συμμετοχή ινδικών Su-30 στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν με τη σειρά τους σε αντίστοιχη άσκηση στην Ινδία.