INF: Η Συνθήκη στον «πάγο» και οι ΗΠΑ βάζουν «φωτιά» με δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων

Με την Συνθήκη για τα Πυρηνικά INF να έχει μπει και πρακτικά «στον πάγο» τόσο η πλευρά της Ρωσίας όσο και η πλευρά των ΗΠΑ, έχουν προχωρήσει σε ενέργειες, ενδεικτικές των προθέσεών τους για την δοκιμή νέων σύγχρονων οπλικών συστημάτων και εν προκειμένω βαλλιστικών πυραύλων cruise.

Αυτή τη φορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να δρομολογούν μια δοκιμή ενός πυραύλου τύπου «cruise» με εμβέλεια χιλιάδων χιλιομέτρων, από τον Αύγουστο μέχρι και το Νοέμβριο.

Όπως μετέδωσε το Sputnik, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δοκιμάσουν δυο πυραυλικά συστήματα που είναι απαγορευμένα από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίας εμβέλειας (INF), από την οποία οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να αποσυρθούν, όπως μετέδωσε το The Hill.

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο προγραμματίζεται να δοκιμαστεί ένας νέος πύραυλος cruise και περί το Νοέμβριο ένας βαλλιστικός πύραυλος μεγαλύτερης εμβέλειας, όπως είπαν στους δημοσιογράφους αξιωματούχοι στον τομέα της Άμυνας που δεν κατονομάζονται.

Υπό τη Συνθήκη INF, απαγορεύονται όλοι οι πύραυλοι με εμβέλεια 500 έως 5.500 χλμ. Ο νέος πύραυλος κρούζ, φέρεται να έχει εμβέλεια 1.000 χλμ ενώ ο βαλλιστικός πύραυλος θα έχει εμβέλεια μεταξύ 3.000 και 4.000 χλμ, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

Επισημαίνουν πάντως ότι κανένας από τους δυο πυραύλους δεν θα φέρει πυρηνικές κεφαλές.

Αντίστοιχη δήλωση έγινε από το Πεντάγωνο πρόσφατα, η οποία ανέφερε ότι οι πυραυλικές προσπάθειες θα είναι «συμβατικές μόνο και όχι πυρηνικές».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν μονομερώς από τη συνθήκη, κατηγορώντας μάλιστα τη Ρωσία ότι την παραβιάζει με τον πύραυλο 9M729.

Η Μόσχα από την πλευρά της έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες αυτές και τονίζει ότι το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη, είναι εκείνο που παραβιάζει την Συνθήκη. Μετά την ανακοίνωση Τραμπ για απόσυρση από τη Συνθήκη, η Ρωσία ανέστειλε και τη δική της συμμετοχή στην INF.

Πηγή: Sputnik