Ίντσιρλικ: «Όπως επιθυμείτε» απαντά στο Βερολίνο ο Τούρκος πρωθυπουργός

Η γερμανική κυβέρνηση «μπορεί να αποσύρει τα στρατεύματά της αν το επιθυμεί” λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, προσθέτοντας πως η απόφαση αυτή (του Βερολίνου) δεν έχει να κάνει με την Τουρκία. Μάλιστα η αναχώρηση των Γερμανών στρατιωτικών από την βάση του Ίντζιρλικ θα έχει μικρές συνέπειες. “Ας γίνει το δικό τους” είπε ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους στο τουρκικό κοινοβούλιο, αναφέρει χαρακτηριστικά η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hurriyet.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από το Βερολίνο για μεταστάθμευση του κλιμακίου της Bundeswehr σε βάση της Ιορδανίας για την συνέχιση των επιχειρήσεων κατά του ISIS στο πλαίσιο του πολυεθνικού συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος. Η “κόντρα” που ξέσπασε μετά την απαγόρευση, εκ μέρους της Άγκυρας, της επίσκεψης μελών του γερμανικού Κοινοβουλίου στους Γερμανούς στρατιωτικούς που σταθμεύουν στο Ίντζιρλικ -σε “απάντηση” της παροχής ασύλου από την Γερμανία σε εκατοντάδες Τούρκους στρατιωτικούς και διπλωμάτες τους οποίους η Τουρκία κατηγορεί ως “πραξικοπηματίες” ή οπαδούς του Γκιουλέν- έχει τεντώσει το σχοινί στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις ενώ αναζητείται διέξοδος που… να σώζει τα προσχήματα.

Διαβάστε επίσης: Κορυφώνεται η ένταση Γερμανίας-Τουρκίας, Το Βερολίνο αποσύρει τους Γερμανούς στρατιώτες 
Ιντσιρλίκ: Ποιές είναι οι 8 εναλλακτικές τοποθεσίες για τα γερμανικά στρατεύματα

Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να μεταφέρει τα έξι αναγνωριστικά Tornado και το προσωπικό από το Ίντζιρλικ στην Ιορδανία παρά να ενδώσει στον τουρκικό εκβιασμό -ιδίως εν όψει εκλογών. Για τους ίδιους ουσιαστικά λόγους, την εσωτερική κατανάλωση, ούτε η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει σε αυτό το “συμμαχικό” μπρα ντε φερ. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου αύριο και εφόσον η αποχώρηση από το Ίτζιρλικ εγκριθεί, η σχετική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πάντως δηλώνει ότι το Βερολίνο θα προσπαθήσει να αποφύγει περαιτέρω όξυνση των ήδη τεταμένων σχέσεων με την Άγκυρα καθώς δεν θα ήθελε η διένεξη αυτή να οδηγήσει σε στενότερες σχέσεις της Τουρκίας με την Ρωσία.