ΗΠΑ: «Δείχνει» τη Ρωσία πίσω από την διαρροή των απόρρητων εγγράφων

Η Ρωσία ή φιλορωσικά στοιχεία είναι πιθανόν πίσω από τη διαρροή αρκετών απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζουν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters.

Τα έγγραφα φαίνεται να έχουν τροποποιηθεί για να μειωθεί ο αριθμός των απωλειών που υπέστησαν οι ρωσικές δυνάμεις, δήλωσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι οι εκτιμήσεις τους ήταν άτυπες και ξεχωριστές από την έρευνα για την ίδια τη διαρροή.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος και αρνήθηκαν να συζητήσουν τα έγγραφα με οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει την αυθεντικότητα των εγγράφων που κυκλοφορούν σε ιστότοπους όπως το Twitter και το Telegram, τα οποία χρονολογούνται από την 1η Μαρτίου και φέρουν ενδείξεις που τα δείχνουν ταξινομημένα ως «Μυστικό» και «Άκρως Απόρρητο». Μια διαρροή τέτοιων ευαίσθητων εγγράφων είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη και θα πυροδοτούσε αυτόματα μια έρευνα.

«Γνωρίζουμε τις αναφορές για δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Υπουργείο Άμυνας εξετάζει το θέμα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι 16.000 έως 17.500 ρωσικές δυνάμεις είχαν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, με περίπου 200.000 Ρώσους νεκρούς και τραυματίες, λένε αξιωματούχοι.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters