ΗΠΑ: «Δώρο» στον Ερντογάν η απόσυρση 1.000 στρατιωτών από τη βόρεια Συρία

Ακόμα μεγαλύτερη άνεση κινήσεων φαίνεται πως θα έχει ο Ερντογάν, καθώς οι ΗΠΑ αποσύρουν 1.000 στρατιώτες από την βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ σε συνέντευξή του, οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τους στρατιώτες όσο τον δυνατόν γρηγορότερα.

Αυτό επί της ουσίας είναι ακόμα ένα «δώρο» στον Ερντογάν ο οποίος επιχειρεί στην περιοχή εναντίον των Κούρδων από την Τετάρτη (09.10.2019). Αρχικά οι Αμερικανικές δυνάμεις είχαν αναδιπλωθεί, ωστόσο τώρα… αποχωρούν εντελώς.

Οι ευρωπαϊκές πιέσεις πάντως όχι μόνο δεν πτοούν τον Ερντογάν, αλλά τον έκαναν να… πατήσει γκάζι, στην στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε σημερινή ομιλία του, έκανε τον -μέχρι τώρα- απολογισμό της επιχείρησης, ανακοινώνοντας με καμάρι ότι έχουν απελευθερώσει 109 τ.χλμ. και θα συνεχιστεί σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων, εντός της συριακής επικράτειας.

Επιπλέον, ανέφερε πως «440 τρομοκράτες σκοτώθηκαν, 26 τραυματίστηκαν, 24 αιχμαλωτίστηκαν», καθώς και πως οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Τουρκίας ελέγχουν την πόλη Ρας αλ Άιν, ενώ έχουν περικυκλώσει την πόλη Τελ Αμπιάντ.

Πηγή: Newsit / Φωτογραφία Reuters