ΗΠΑ: «Εντός έδρας» συγκέντρωση με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ

Η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ κάλεσε τους πρεσβευτές των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να περάσουν τρεις ημέρες τον Δεκέμβριο στην πολιτεία καταγωγής της στο Κεντάκι, έγινε γνωστό χθες Πέμπτη από διπλωματικές πηγές.

«Αυτή η επίσκεψη» την οποία οργανώνει η Κραφτ από τις 13 ως τις 15 Δεκεμβρίου «θα προσφέρει τα μέλη του Συμβουλίου μια σημαντική ευκαιρία να ενισχύσουν τις σχέσεις τους έξω από τις καθημερινές διπλωματικές αναταράξεις στη Νέα Υόρκη», επεσήμανε μέλος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.

Οι ΗΠΑ θα έχουν τον Δεκέμβριο την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάθε χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία μπορεί να οργανώσει ένα ταξίδι για τους 14 εταίρους της. Τον Οκτώβριο η Νότια Αφρική είχε προσφέρει ένα ταξίδι στην Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν.

Η επίσκεψη στο Κεντάκι θα επιτρέψει επίσης «να ενισχυθεί η κατανόησή τους για τις πολύ διαφορετικές κοινότητες της Αμερικής και τις αξίες που διαμορφώνουν το αμερικανικό όραμα για τον κόσμο και την πολιτική», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να επισκεφθούν τον Δεκέμβριο και την Ουάσινγκτον σε μια ημερομηνία που θα καθοριστεί αργότερα και να μεταβούν και στον Λευκό Οίκο, έπειτα από πρωτοβουλία της Κραφτ. Αυτό το ταξίδι θεωρείται πιο συνηθισμένο για τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ερωτηθέντες για το Κεντάκι πολλοί πρεσβευτές εμφανίστηκαν διστακτικοί. «Αναρωτιέμαι αν θα πάω», είπε ένας εξ αυτών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters