ΗΠΑ: «Φύγετε τώρα από την Ουκρανία» προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία προέτρεψε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναχωρήσουν τώρα από τη χώρα, λέγοντας ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία είναι «απρόβλεπτη λόγω της αυξημένης απειλής της ρωσικής στρατιωτικής δράσης».

Η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία «μπορεί να επιδεινωθεί ανά πάσα στιγμή», ανέφερε η πρεσβεία στον ιστότοπό της.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη πέντε χώρες απομακρύνουν μέλη οικογενειών των διπλωματών τους από την Ουκρανία, επικαλούμενες το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής. ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία και Καναδάς απομακρύνουν μέλη των οικογενειών υπαλλήλων τους από τις πρέσβείες τους στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε την Τρίτη ότι από 129 διπλωματικές αντιπροσωπείες που βρίσκονται στην Ουκρανία, μόνο τέσσερις χώρες, οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία, και Γερμανία ενημέρωσαν το Κίεβο για την πρόθεση τους να απομακρύνουν μέλη του προσωπικού τους.

Το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο δικές του πηγές, μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης πολιτών της συμπεριλαμβανομένων και διπλωματικών υπαλλήλων.

Το Ukrinform, επικαλούμενο τον ειδησεογραφικό ιστότοπο NOS, μεταδίδει ότι ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα δήλωσε ότι «οι υπάλληλοι της ολλανδικής πρεσβείας στην Ουκρανία και οι οικογένειές τους μπορούν να επιστρέψουν στην Ολλανδία εάν το επιθυμούν».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters