ΗΠΑ: H Νάνσι Πελόζι αποσύρεται από την ηγεσία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, η πρώτη γυναίκα που κατέχει αυτό το ισχυρό αξίωμα, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του Δημοκρατικού ηγέτη της Βουλής, καθώς οι σύμμαχοί της ετοιμάζουν τη μεταβίβαση της θέσης στον βουλευτή Χακίμ Τζέφρις.

Η Πελόζι, μια 82χρονη φιλελεύθερη από την Καλιφόρνια που έχει υπηρετήσει δύο θητείες ως πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε ότι θα παραμείνει στο Κογκρέσο, εκπροσωπώντας το Σαν Φρανσίσκο όπως έκανε για 35 χρόνια. Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα αφότου οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την Πελόζι «τον πιο σημαντικό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στην ιστορία μας». Η Πελόζι σημείωσε επίσης την αύξηση των γυναικών και των βουλευτών της μειονότητας από τότε που εντάχθηκε στη Βουλή το 1987.

Οι Ρεπουμπλικάνοι την Τετάρτη αναμένεται να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής μετά τις εκλογές για το Κογκρέσο της περασμένης εβδομάδας, δίνοντάς τους μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που θα τους επιτρέψει να εμποδίσουν τη νομοθετική ατζέντα του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Η Πελόζι έπαιξε κεντρικό ρόλο στο να περάσει η νομοθετική ατζέντα του Μπάιντεν μέσω του Κογκρέσου, όπως έκανε προηγουμένως για τον Ομπάμα.

Δέχτηκε πιέσεις τα τελευταία χρόνια από τους νεότερους Δημοκρατικούς της Βουλής να παραδώσει την εξουσία. Ήταν η υψηλότερη και ισχυρότερη εκλεγμένη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ μέχρι που η Καμάλα Χάρις έγινε αντιπρόεδρος τον Ιανουάριο του 2021. Η πρόεδρος της Βουλής είναι η δεύτερη στη σειρά διαδοχής για την προεδρία. Οι Δημοκρατικοί της Βουλής πρόκειται να ψηφίσουν για τους ηγέτες τους στις 30 Νοεμβρίου.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφίες Reuters