ΗΠΑ: «H Ρωσία διπλασίασε τα στρατεύματά της – 190.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας»

Η Ρωσία έχει αναπτύξει έως και 190.000 στρατιωτικό προσωπικό εντός και κοντά στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη κατά την διάρκεια συνάντησης του ΟΑΣΕ για την ουκρανική κρίση.

«Εκτιμούμε ότι η Ρωσία έχει πιθανόν συγκεντρώσει 169.00-190.000 στρατιωτικό προσωπικό εντός και κοντά στην Ουκρανία. Η εκτίμηση των ΗΠΑ ήταν 100.000 στις 30 Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός μπορεί να έχει σχεδόν διπλασιαστεί.», δήλωσε ο Μάικλ Κάρπεντερ κατά την διάρκεια της συνάντησης στην οποία δεν συμμετείχε η Ρωσία.

Ο Κάρπεντερ δεν εξήγησε τι εννοούσε με τον ισχυρισμό ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να βρίσκονται «εντός» της Ουκρανίας. «Είναι η σημαντικότερη στρατιωτική κινητοποίηση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε.

Η Ρωσία είχε δηλώσει την Τρίτη ότι αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα της Ουκρανίας. Όμως η Ουκρανία είπε ότι δεν είχε δει κανένα αποδεικτικό στοιχείο και τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ είπαν ότι η Ρωσία φαίνεται να προσθέτει μόνο στρατεύματα.

Ο αριθμός των 190.000 είναι η υψηλότερη εκτίμηση που έχουν δώσει μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Business Insider | Φωτογραφία αρχείου Reuters