OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η διαχείριση της «διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων», η διάψευση της Μοσάντ και η αντίδραση συμμάχων

10/04/2023 - 15:16
Στο Μπαχμούτ βρέθηκε ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ
Share on FacebookShare on Twitter

Οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ προσπαθούν να διαχειρισθούν τις συνέπειες της διαρροής δεκάδων απορρήτων εγγράφων, συνέπειες που αφορούν τόσο την λειτουργία των κυβερνητικών υπηρεσιών όσο και τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με άλλες χώρες, αναζητώντας παράλληλα το κίνητρο πίσω από την διαρροή των ευαίσθητων πληροφοριών.

Έγγραφα εμφανίσθηκαν από τον Μάρτιο σε ιστοσελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με πληροφορίες για τις στρατιωτικές αδυναμίες της Ουκρανίας ή πληροφορίες σχετικά με συμμάχους των ΗΠΑ όπως το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και η Τουρκία, χωρίς το υλικό να κάνει μεγάλη αίσθηση μέχρι την δημοσίευση σχετικού άρθρου στους New York Times την περασμένη Παρασκευή.

Τι λένε αμερικανικές πηγές

Ήδη το θέμα έχει μεταβιβασθεί από το Πεντάγωνο στο υπουργείο Δικαιοσύνης και διεξάγεται δικαστική έρευνα για την διαρροή των εγγράφων. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου που δεν κατονομάζονται, ένα από τα θέματα που εξετάζει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είναι οι διαδικασίες που διέπουν το εύρος της κλίμακας κοινοποίησης των απόρρητων πληροφοριών τόσο εντός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών όσο και εκτός των ΗΠΑ προς συμμαχικές κυβερνήσεις

Οι δύο αξιωματούχοι σημειώνουν ότι αν και οι διαρροές είναι άκρως ανησυχητικές, πολλά από τα απόρρητα έγγραφα δεν αφορούν παρά μόνο στιγμιαία απεικόνιση που αναφέρεται σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και δεν αφορούν μελλοντικές επιχειρήσεις. Αν και το περιστατικό αφορά την σημαντικότερη διαρροή απόρρητων πληροφοριών εδώ και δεκαετίες, δεν φθάνει σε κλίμακα τα 700.000 έγγραφα, βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα που ξεχύθηκαν στην ιστοσελίδα του WikiLeaks το 2013.

Δημιουργία σύγχυσης και καχυποψίας στο δυτικό στρατόπεδο θα μπορούσε να είναι το κίνητρο

Οι ερευνητές του Πενταγώνου προσπαθούν να προσδιορίσουν ποιος θα είχε κίνητρο για να διασπείρει τέτοιες πληροφορίες, είτε είναι αυθεντικές είτε όχι. Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπίστωσαν , για παράδειγμα, ότι ορισμένες εκτιμήσεις για τις ουκρανικές απώλειες στο πεδίο της μάχης έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να υποβαθμιστούν οι απώλειες της ρωσικής πλευράς.

Ο Ντάνιελ Χόφμαν, πρώην πράκτορας της CIA, δηλώνει ότι με δεδομένες προηγούμενες ενέργειες των μυστικών υπηρεσιών της Μόσχας, είναι «πάρα πολύ πιθανό» Ρώσοι πράκτορες να πόσταραν τα έγγραφα που αφορούν την Ουκρανία στο πλαίσιο μίας επιχείρησης παραπληροφόρησης. Τέτοιες επιχειρήσεις έχουν ως στόχο την δημιουργία σύγχυσης ή διχόνοιας μεταξύ των αντιπάλων της Ρωσίας και αποτελούν «κλασική» πρακτική των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που προκαλούν διαρροές αυθεντικών απορρήτων εγγράφων στα οποία έχουν προσθέσει ψευδείς πληροφορίες.

Σκοπός τους, λέει ο Ντάνιελ Χόφμαν, να βάλουν σφήνα ανάμεσα στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ, τον μεγάλο προμηθευτή όπλων του Κιέβου. Ορισμένοι ειδικοί επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας και Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο υπεύθυνος μπορεί να είναι Αμερικανός, δεδομένου του εύρους των θεμάτων που καλύπτουν τα έγγραφα, αλλά «δεν αποκλείουν» τον ρωσικό παράγοντα.

Η αντίδραση των συμμάχων

Οι διαρροές έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ. Σε χθεσινή ανακοίνωση, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «ψευδές και στερούμενο οποιασδήποτε βάσης» το έγγραφο που εκτιμά ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, η Μοσάντ, ενθάρρυναν τις πρόσφατες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου του Νετανιάχου να εισαγάγει την δικαστική μεταρρύθμιση.

ΗΠΑ

Αξιωματούχος της Νότιας Κορέας δήλωσε χθες ότι η Σεούλ γνωρίζει τις πληροφορίες περί διαρροής εγγράφων και σχεδιάζει να συζητήσει τα «θέματα που έχουν προκύψει» με την Ουάσινγκτον. Ένα από τα έγγραφα με την ένδειξη «Top Secret» δίνει πληροφορίες για εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων της Νότιας Κορέας σχετικά με τις αμερικανικές πιέσεις επί της Σεούλ για να προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία και σχετικά με την πολιτική της Νότιας Κορέας να μην ανταποκριθεί στις αμερικανικές πιέσεις.

Άλλο έγγραφο, επίσης με ένδειξη «Top Secret» περιλαμβάνει στοιχεία για συνάντηση Ρώσων ιδιωτών μεσαζόντων με τουρκικές «επαφές» για την αγορά όπλων από την Άγκυρα. Ορισμένες από τις πλέον απόρρητες πληροφορίες έχουν σχέση με τις στρατιωτικές ικανότητες της Ουκρανίας και τις ελλείψεις της. Είναι σύνηθες για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να κατασκοπεύουν τους συμμάχους τους, αλλά η δημόσια έκθεση του γεγονότος φέρνει σε άβολη θέση τις κυβερνήσεις των συμμαχικών αυτών χωρών.

«Θα χρειασθεί κάποιος χρόνος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους συμμάχους μας», δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters. Ωστόσο, ο Μάικλ Μαλρόνεϊ, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, υποβαθμίζει τις συνέπειες της διαρροής. «Είναι φυσικά ενοχλητικό όταν αυτές οι ενέργειες αποκαλύπτονται δημόσια. Μπορεί να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα στην σχέση, αλλά πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα τα κοινά συμφέροντα μεταξύ των χωρών θα υπερισχύσουν».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΔΙΑΡΡΟΗ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝΗΠΑΙΣΡΑΗΛΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑΟΥΚΡΑΝΙΑΠΕΝΤΑΓΩΝΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Πούτιν - Σρέντερ
ΚΟΣΜΟΣ

«Άκυρο» από την ΕΕ στον Πούτιν για τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Σρέντερ στο Ουκρανικό

11/05/2026 - 13:27
Ουγγαρία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Επανεξετάζεται το σχέδιο επέκτασης του πυρηνικού σταθμού Paks με ρωσικούς αντιδραστήρες

11/05/2026 - 13:21
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η εκεχειρία παραβιάστηκε από ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones – Τουλάχιστον 3 νεκροί

11/05/2026 - 12:45

Διαβάστε Επίσης

«Άκυρο» από την ΕΕ στον Πούτιν για τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Σρέντερ στο Ουκρανικό

Ουγγαρία: Επανεξετάζεται το σχέδιο επέκτασης του πυρηνικού σταθμού Paks με ρωσικούς αντιδραστήρες

Ουκρανία: Η εκεχειρία παραβιάστηκε από ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones – Τουλάχιστον 3 νεκροί

Ιράν: «Γενναιόδωρη και υπεύθυνη» η πρότασή μας για τερματισμό του πολέμου

KAAN: «Έκλεισε» η προμήθεια των πρώτων 20 μαχητικών αεροσκαφών για την τουρκική πολεμική αεροπορία

USV στην Λευκάδα: Ο Γεραπετρίτης ενημερώνει τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες – «Διαβήματα μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα από το ΓΕΕΘΑ»

Νέα συνάντηση υπουργών Άμυνας της «Συμμαχίας» για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ

Ιράν: Εκτελέστηκε άνδρας που κατηγορούνταν για κατασκοπεία υπέρ της CIA και της Μοσάντ

Top News

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν είμαι εγώ στη φωτογραφία με γυναίκα σε προσωπική στιγμή – Είναι προϊόν ΑΙ»

Γιώργος Καρλαύτης: Ποιος είναι ο Έλληνας σταρ του NFL - Η σχέση του με την Τέιλορ Σουίφτ και η λατρεία για τον Παναθηναϊκό

Πασχάλης Τερζής: Παντρεύτηκε η εγγονή του - Εικόνες του τραγουδιστή από τη γαμήλια δεξίωση

Πόθεν έσχες: Τι δήλωσαν Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Φάμελλος, Κουτσούμπας, Κωνσταντοπούλου, Τσίπρας και Κασσελάκης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert