ΗΠΑ: Η κόντρα Τραμπ – Δημοκρατικών «παραλύει» το νομοθετικό έργο

Ενώ βρισκόμαστε περίπου στα μέσα του 2019, το Κογκρέσο στις ΗΠΑ έχει ψηφίσει μόνο 17 νομοσχέδια. Τα περισσότερα από αυτά υποτυπώδη.

Για παράδειγμα ο νόμος για την αλλαγή της διεύθυνση ενός ταχυδρομείο στο Σάρλοτσβιλ (Βιρτζίνια). Ή η θεσμοθέτηση ενός βραβείου για εργαζόμενους ειδικών καθηκόντων στα σχολεία. Ή ο καθορισμός των βαθμίδων υπηρεσίας και των πληρωμών για τους ποδίατρους στο υπουργείο Ζητημάτων για τους Βετεράνους.

Ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προβλέπει επίσης, την προαγωγή του απόστρατου λοχαγού και Γερουσιαστή Μπομπ Ντολ σε συνταγματάρχη. Ενώ με άλλο νομοσχέδιο ένα γραφείο του υπουργείου για Ζητήματα των Βετεράνων στην Γιούτα, πήρε τιμητικά το όνομα του ταγματάρχη Μπρεντ Τέιλορ.

Άγρια κόντρα Λευκού Οίκου – Κογκρέσου

Δεν είναι η πρώτη φορά, που ένα πολιτικά διαιρεμένο Κογκρέσο ψήφισε τόσο μικρό αριθμό νομοσχεδίων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2013, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Δημοκρατικοί τον έλεγχο της Γερουσίας, το Κογκρέσο είχε ψηφίσει 11 νομοσχέδια.

Είχε προηγηθεί το εξάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2011. Τότε τη Βουλή των Αντιπροσώπων ήλεγχαν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ την Γερουσία είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Δημοκρατικοί. Υπό την σύνθεση αυτή, το Κογκρέσο είχε ψηφίσει 16 νομοσχέδια, όπως δείχνουν τα επίσημα αρχεία.

Η χαμηλή νομοθετική “παραγωγικότητα” του Κογκρέσου ως προς την ψήφιση νομοσχεδίων καταγράφεται σε μία περίοδο οξείας κλιμάκωσης της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε την Πέμπτη στο Twitter ότι οι Δημοκρατικοί “δεν κάνουν τίποτα στο Κογκρέσο. Όλη η προσπάθειά τους είναι να ξαναγράψουν το πόρισμα Μάλερ, το οποίο και δεν εξελίχθηκε όπως το περίμεναν. Είναι απίθανο για τους ίδιους να κάνουν έρευνες και να νομοθετούν ταυτόχρονα”.

Ωστόσο, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ επιτέθηκε στον πρόεδρο Τραμπ. “Θα πρέπει να δει όλα τα νομοσχέδια που έχει ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και πόσα από αυτά, έφερε ο ΜαΚόνελ στην ολομέλεια της Γερουσίας,” είπε ο Σούμερ. “Η απάντηση είναι κανένα, επειδή ο ΜαΚόνελ έχει μετατρέψει την Γερουσία σε ένα νεκροταφείο.” Σημειωτέον, ο Μιτς ΜαΚόνελ είναι ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία.

Σημαντικά νομοσχέδια μένουν στα συρτάρια

Μέχρι σήμερα από την αρχή της χρονιάς περισσότερα από 100 νομοσχέδια έχουν ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Δεν έχουν φτάσει όμως στην ολομέλεια της Γερουσίας ή στο γραφείο του προέδρου Τραμπ για υπογραφή. Μεταξύ αυτών, το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ψηφοφόρων, το νομοσχέδιο για το περιβάλλον, το νομοσχέδιο ισότητας για την κοινότητα (LGBTQ) και τα δικαιώματα στους χώρους εργασίας, αλλά και στο πλαίσιο που σχετίζεται με την ενοικίαση κι αγορά σπιτιών.

Περίπου 20 νομοσχέδια έχουν ψηφιστεί στην Γερουσία και δεν έχουν φτάσει ακόμη στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων κλιμακώνεται γύρω από τις έρευνες που έχουν ενεργοποιηθεί σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία, αλλά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αμερικανού προέδρου.

Πηγή: Με πληροφορίες από ABC News