ΗΠΑ: Η ρωσική Wagner αγόρασε όπλα από τη Βόρεια Κορέα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ιδιωτική ρωσική στρατιωτική εταιρεία Wagner, παρέλαβε ένα φορτίο όπλων από τη Βόρεια Κορέα για να βοηθήσει στην ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Βόρεια Κορέα ολοκλήρωσε την αρχική παράδοση όπλων στη Wagner, η οποία πλήρωσε για τον εξοπλισμό. Τον περασμένο μήνα, η Βόρεια Κορέα παρέδωσε ρουκέτες πεζικού και πυραύλους στη Ρωσία για χρήση από τον Wagner», δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Reuters, δια στόματος του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι, ο οποίος δήλωσε ότι οι αποστολές βορειοκορεατικών όπλων στην εταιρεία Wagner παραβιάζουν άμεσα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η Βόρεια Κορέα έκανε μια αρχική παράδοση στην Wagner, η οποία πλήρωσε για τον εξοπλισμό. Τον περασμένο μήνα, (παρέδωσε) βλήματα και πυραύλους στη Ρωσία για την Wagner», δήλωσε ο Κίρμπι.

Η εκτίμηση των ΗΠΑ, με βάση τις πληροφορίες που θα αποκαλυφθούν δημόσια την Πέμπτη, είναι ότι η ποσότητα υλικού που παραδίδεται από τη Βόρεια Κορέα δεν θα αλλάξει τη δυναμική του πεδίου μάχης στην Ουκρανία, «αλλά ανησυχούμε ότι η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να παραδώσει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στον Βάγκνερ», είπε ο αξιωματούχος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η παράδοση όπλων από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί άμεση παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σκοπεύουν να το θίξουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Πιονγκγιάνγκ έχει κατασκευάσει βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν σχεδόν οπουδήποτε στη γη, λένε ειδικοί όπλων, καθώς και όπλα μικρότερου βεληνεκούς.

Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στρέφεται όλο και περισσότερο στον όμιλο Wagner, που ανήκει στον σύμμαχό του Γεβγκένι Πριγκόζιν, για βοήθεια στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Κιέβου.

Η Wagner αναδεικνύεται σε αντίπαλο κέντρο ισχύος του ρωσικού στρατού

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκάλυψε την Τετάρτη νέους περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας στον όμιλο Wagner, σε μια προσπάθεια να σταματήσει περαιτέρω τις προμήθειες στην παραστρατιωτική ομάδα.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο Πριγκόζιν ξοδεύει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις της Wagner στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισε προβλήματα με τη στρατολόγηση Ρώσων για να πολεμήσουν εκεί.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Wagner έχει 50.000 μισθοφόρουςστην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 10.000 συμβασιούχων και 40.000 καταδίκων που έχουν στρατολογηθεί από ρωσικές φυλακές, είπε ο αξιωματούχος.

Είναι στελεχωμένη από βετεράνους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και έχει παρουσία στη Λιβύη, τη Συρία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι, μεταξύ άλλων χωρών.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι οη Wagner έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μάχη για την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ και υπέστη σοβαρές απώλειες εκεί με περίπου 1.000 μαχητές να χάνουν τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες, οι περισσότεροι από τους οποίους κατάδικοι, είπε ο αξιωματούχος.

Στο εσωτερικό της Ρωσίας, η επιρροή του Πριγκόζιν επεκτείνεται και η «ανεξαρτησία της ομάδας του από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία», είπε ο αξιωματούχος, χωρίς να παράσχει στοιχεία.

«Εδώ και μήνες, ο ρωσικός στρατός βασίζεται στη Wagner για να ηγηθεί των μάχιμων επιχειρήσεων σε τμήματα του Ντονμπάς – και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην πραγματικότητα υπάγονται στη διοίκηση της παραστρατιωτικής εταιρείας», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Είναι προφανές ότι ο Πριγκόζιν αναδεικνύεται σε αντίπαλο κέντρο ισχύος του ρωσικού στρατού και άλλων ρωσικών υπουργείων».

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters