ΗΠΑ: Η ρύθμιση του χρέους επηρεάζει τις αμυντικές δαπάνες – Ποιοι εξοπλισμοί θα μείνουν εκτός προϋπολογισμού

Μια λίστα 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων με εξοπλισμούς χαμηλότερης προτεραιότητας κινδυνεύει να μην χρηματοδοτηθεί, καθώς οι ΗΠΑ ψήφισαν ένα νομοσχέδιο ορόσημο που αίρει το ανώτατο όριο του χρέους αλλά περιορίζει τις ομοσπονδιακές δαπάνες.

Η συμφωνία για την αποφυγή χρεοκοπίας προκαλεί ανησυχίες στους νομοθέτες, στο Υπουργείο Άμυνας και άλλους φορείς για το πώς να πληρώσουν για προγράμματα που έχουν προγραμματίσει.

Η συμφωνία για το χρέος περιόρισε τις δαπάνες για την εθνική ασφάλεια το 2024 στα 886 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Μεταξύ των καταλόγων «μη χρηματοδοτούμενων προτεραιοτήτων» των στρατιωτικών υπηρεσιών είναι τα άρματα μάχης Abrams της General Dynamics, ένα αεροσκάφος της Lockheed Martin και ένα πλοίο για τους πεζοναύτες από την Huntington Ingalls Industries.

Τα τελευταία χρόνια το Κογκρέσο αύξησε τις αμυντικές δαπάνες περισσότερο από ό,τι υπολόγιζε η κυβέρνηση Μπάιντεν  κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2022 και το 2023 το Κογκρέσο αύξησε τις δαπάνες κατά περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Πριν από αυτό, το Πεντάγωνο χρησιμοποιούσε κεφάλαια από το ταμείο «Overseas Contingency Operations» (OCO) για να ενισχύσει το διαθέσιμο χρηματικό ποσό για να αποφύγει τα ανώτατα όρια προϋπολογισμού που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο.

Η συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους κάνει πιο δύσκολη την χρηματοδότηση επιπλέον προγραμμάτων που προσθέτουν τα γενικά επιτελεία.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση ως τον Σεπτέμβριο για να στηρίξει την Ουκρανία, αφού δαπανηθούν τα 48 δισεκατομμύρια δολάρια που εγκρίθηκαν από τους νομοθέτες τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επικύρωσε τον νόμο με το οποίο αυξάνεται το όριο του χρέους των ΗΠΑ στις 3 Ιουνλιου, αποτρέποντας τη στάση πληρωμών.

Με πληροφορίες από: Reuters, Politico / Φωτογραφία αρχείου Reuters