ΗΠΑ – Κίνα: Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας – «Δεν θα διστάσουμε να ξεκινήσουμε πόλεμο στην Ταϊβάν»

Οι υπουργοί Άμυνας της Κίνας και των ΗΠΑ πραγματοποίησαν σήμερα στη Σιγκαπούρη συνομιλίες ενώπιος ενωπίω και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις θέσεις τους για την Ταϊβάν, μια μείζονα πηγή εντάσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Ο κινέζος υπουργός Άμυνας Ουέι Φενγκέ δήλωσε πως οι συνομιλίες «προχώρησαν ήρεμα». Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε αργότερα πως ο Ουέι επανέλαβε τη σταθερή θέση του Πεκίνου σχετικά με την Ταϊβάν.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν κάλεσε την Κίνα «να αποφύγει περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες» στο ζήτημα της Ταϊβάν, αναφέρεται σε δήλωση των ΗΠΑ που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες.

Ήταν η πρώτη συνάντηση δια ζώσης από τότε που ο Αμερικανός Υπουργός ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου μετά το τέλος της συνάντησης, ο Όστιν μίλησε στον Γουέι για την ανάγκη «υπεύθυνης διαχείρισης του ανταγωνισμού και διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας». Η συνάντησή τους ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει 30 λεπτά, αλλά διήρκεσε σχεδόν το διπλάσιο.

Η ανακοίνωση προσέθεσε ότι ο Όστιν είπε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν αφοσιωμένες» στην «μακροχρόνια πολιτική τους για την ενιαία Κίνα», η οποία αναγνωρίζει ότι υπάρχει μόνο μία «Κίνα». Ταυτόχρονα, ο υπουργός επιβεβαίωσε τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν, ενώ κάλεσε την Κίνα να «απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες προς την Ταϊβάν».

Η Κίνα επανέλαβε επίσης τη δική της θέση για την Ταϊβάν, την οποία θεωρεί ως επαρχία της. Η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times ανέφερε ότι ο Γουέι είπε στον Όστιν ότι ο κινεζικός στρατός «δεν θα διστάσει να συντρίψει» οποιαδήποτε απόπειρα ανεξαρτησίας της Ταϊβάν. Επίσης, ο Γουέι καταδίκασε τις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στο νησί.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Nikkei Asia / Φωτογραφίες Reuters