ΗΠΑ: Nέα βοήθεια ύψους 400 εκ. δολαρίων στην Ουκρανία – Άλλα 4 HIMARS μέσα στο πακέτο

Οι ΗΠΑ θα στείλουν άλλα 400 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ακόμη προηγμένων πυραυλικών συστημάτων HIMARS, δήλωσε σήμερα ανώτερος αμυντικός αξιωματούχος, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας να χτυπήσουν βαθύτερα πίσω από τις ρωσικές γραμμές στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς.

Η βοήθεια έρχεται καθώς η Μόσχα αυτή την εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της επαρχίας Λουχάνσκ της Ουκρανίας στο Ντονμπάς, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι τα στρατεύματά τους εξακολουθούν να ελέγχουν ένα μικρό τμήμα της επαρχίας και οι σκληρές μάχες συνεχίζονται σε πολλά χωριά.

Ο αμυντικός αξιωματούχος είπε ότι τα οκτώ πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, ή HIMARS, που είχαν σταλεί προηγουμένως εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις στον αγώνα.

Και αυτό θα τους δώσει άλλα τέσσερα για να βοηθήσουν να χτυπήσουν ρωσικούς κόμβους διοίκησης και ελέγχου, δυνατότητες υλικοτεχνικής υποστήριξης και άλλα συστήματα που βρίσκονται πιο πίσω από το μέτωπο της μάχης.

Οι Ουκρανοί δεν πλήττουν στόχους εντός ρωσικού εδάφους με τα HIMARS

Η Ουκρανία δεν έχει χρησιμοποιήσει τα προηγμένα, αμερικανικά συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητα (HIMARS) για να πλήξει ρωσικούς στόχους εκτός του ουκρανικού εδάφους, διαβεβαίωσε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος, αμφισβητώντας τις κατηγορίες των Ρώσων.

«Ο ρωσικός ισχυρισμός ότι χρησιμοποιούνται τα HIMARS για να πλήξουν στόχους εκτός του ουκρανικού εδάφους είναι λανθασμένος», είπε ο αξιωματούχος αυτός, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα «για να δώσει τη μάχη με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι δυνάμεις της και τα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά σε αυτή τη μάχη».

Οι ΗΠΑ άρχισαν να παραδίδουν αυτό το πυραυλικό σύστημα στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, αφού έλαβαν τη διαβεβαίωση από το Κίεβο ότι δεν θα το χρησιμοποιήσει για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, μια ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Πηγή: Associated Press / ΑΠΕ- ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου