ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία με πυραύλους AIM-9, HIMARS και Javelin

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε σήμερα μια νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό το νέο πακέτο περιλαμβάνει πρόσθετο εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκών, πυραύλους αντιαεροπορικής άμυνας AIM-9M, πυρομαχικά για τα συστήματα HIMARS, βλήματα πυροβολικού 155mm και 105mm, αλλά και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Στη δήλωση του Μπλίνκεν αναφέρονται επίσης περισσότερα από τρία εκατομμύρια πυρομαχικά φορητών όπλων, ασθενοφόρα, καθώς και ανταλλακτικά, χρηματοδότηση υπηρεσιών, εκπαίδευση και μεταφορά.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν διευκρινίζει, αλλά είναι πιθανό ότι το νέο πακέτο βοήθειας θα παρασχεθεί μέσω του μηχανισμού της Προεδρικής Αρχής Απορρόφησης – δηλαδή από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, που θα επιταχύνει την παράδοσή του στην Ουκρανία.

Το τελευταίο πακέτο βοήθειας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ στις 14 Αυγούστου, περιελάμβανε πυρομαχικά αεράμυνας, βλήματα πυροβολικού, αντιαρματικά βλήματα και εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκών.

Το συνολικό ποσό της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 είναι περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Ukrainska Pravda / Φωτογραφία αρχείου