ΗΠΑ – Νότια Κορέα: Κοινές ασκήσεις με πυραύλους με το «βλέμμα» στην Βόρεια Κορέα [vid]

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις με πυρά, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών με πυραύλους εδάφους-εδάφους, όπως δήλωσαν οι στρατοί των δύο χωρών.

Στις ασκήσεις με πυραύλους συμμετείχε το σύστημα τακτικών πυραύλων του Στρατού των ΗΠΑ (ATACMS) και το πυραυλικό σύστημα Hyunmoo-2 SRBM της Νότιας Κορέας.

Πραγματοποίησαν επίσης κι άλλες στρατιωτικές επιδείξεις δύναμης, όπως τον σχηματισμό «Elephant Walk» με δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη, υπογραμμίζοντας τη σκληρότερη πολιτική του νέου προέδρου της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol στις δοκιμές όπλων του Βορρά.

Ο προκάτοχός του, ο φιλελεύθερος Μουν Τζε-ιν, προσπάθησε να ακολουθήσει τον διπλωματικό δρόμο με την Πιονγκγιάνγκ, αλλά άρχισε να διεξάγει περισσότερες στρατιωτικές επιδείξεις δύναμης κατά τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησής του, αφού η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση μιας σειράς πυραύλων.

Ο Γιουν, που ανέλαβε την εξουσία στις 10 Μαΐου, συναντήθηκε με τον Μπάιντεν το Σαββατοκύριακο, όπου δεσμέυτηκαν ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και θα αναπτύξουν περισσότερα «στρατηγικά μέσα» – βομβαρδιστικά με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων, υποβρύχια ή αεροπλανοφόρα – στην περιοχή.

«Η επίδειξη δύναμης του στρατού μας είχε σκοπό να τονίσει την αποφασιστικότητά μας να ανταποκριθούμε σθεναρά σε οποιεσδήποτε προκλήσεις της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης ICBM, και τη συντριπτική μας ικανότητα και ετοιμότητα», δήλωσε ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο αρχηγός Άμυνας της Νότιας Κορέας ζήτησε την ανάπτυξη αμερικανικών στρατηγικών μέσων και είπε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν την εκτεταμένη αποτροπή των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του Βορρά, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε μια σειρά από εκτοξεύσεις πυραύλων φέτος, από υπερηχητικά όπλα έως τη δοκιμαστική εκτόξευση των μεγαλύτερων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της (ICBM) για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.

Με πληροφορίες από: Reuters