ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν να αλλάζουν ρότα για τη βοήθεια στην Ουκρανία [vid]

Κάτι δείχνει να αλλάζει στις ΗΠΑ αναφορικά με την βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και εξέχων στέλεχος των Ρεπουμπλικανών Μάικ Τζόνσον προαναγγέλλει εξελίξεις.

Όπως είναι γνωστό, ενώ η Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς έχει εγκρίνει την βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ, η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται οριακά από τους Ρεπουμπλικάνους όχι μόνον δεν περνούσε το σχετικό νομοσχέδιο, αλλά ο Τζόνσον δεν το έφερνε καν προς ψήφιση.

Χθες όμως ο Τζόνσον δήλωσε πως θα «σπάσει» το νομοσχέδιο που έχουν προτείνει ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί σε τέσσερα κομμάτια, ένα εκ των οποίων θα αφορά αποκλειστικά στην Ουκρανία και μάλιστα θα το φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, ακόμη και το ερχόμενο Σάββατο.

«Πιστεύω ότι η παροχή βοήθειας στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά σημαντική. Νομίζω ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συνεχίσει να προελαύνει στην Ευρώπη. Θα προτιμούσα να στείλω σφαίρες στην Ουκρανία, παρά σε Αμερικανούς. Αυτό δεν είναι παιχνίδι, ούτε αστείο!», δήλωσε ο Τζόνσον.

Είχε προηγηθεί μαι θυελλώδης συνεδρίαση των Ρεπουμπλικάνων που μετέχουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου υπήρξαν πολλές αντεγκλήσεις.
Γι αυτό τον λόγο ο Τζόνσον ρωτήθηκε από δημοσιογράφους γιατί άλλαξε στάση και αν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει τη θέση του για να στείλει βοήθεια στην Ουκρανία. Η απάντησή του ήταν:

«Κοιτάξτε, η ιστορία μας κρίνει για αυτό που κάνουμε. Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή αυτή τη στιγμή… Μπορώ να πάρω μια εγωιστική απόφαση και να κάνω κάτι που είναι διαφορετικό, αλλά κάνω εδώ αυτό που πιστεύω ότι είναι το σωστό… Νομίζω ότι η παροχή βοήθειας στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά σημαντική. … Είμαι πρόθυμος να αναλάβω προσωπικό ρίσκο για αυτό».