ΗΠΑ: Πάνω από 26 εκατομμύρια οι άνεργοι! 4,4 εκατομμύρια έκαναν αίτηση για επίδομα σε μόλις μία εβδομάδα

Ο αριθμός ρεκόρ των 26 εκατομμυρίων έκανε αίτηση για επίδομα ανεργίας τις τελευταίες πέντε εβδομάδες στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν κατά τη μεγαλύτερη στην Ιστορία περίοδο ευημερίας, αφανίστηκαν σε περίπου ένα μήνα από τον κορονοϊό.

Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι ακόμα 4,427 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν αίτηση για πρώτη φορά για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, συγκριτικά με τον αναθεωρημένο αριθμό των 5,237 εκατομμύρια αιτούντων μια εβδομάδα νωρίτερα. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο αριθμός των αιτήσεων κατά μέσο όρο να διαμορφωθεί στα 4,2 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα.

Τα νεότερα στοιχεία ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ σε πάνω από 26 εκατομμύρια από την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 16% περίπου του εργατικού δυναμικού.

Η οικονομία στις ΗΠΑ δημιούργησε 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κατά την περίοδο ισχυρής αύξησης της απασχόλησης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010 και έληξε απότομα φέτος τον Φεβρουάριο.

«Η αμερικανική οικονομία αιμορραγεί σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, με ρυθμό και σε έκταση που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ πριν», σχολίασε ο Σκοτ Άντερσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank of the West στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. «Συγκρίνεται με μια φυσική καταστροφή σε εθνική κλίμακα».

Πηγή: Reuters/AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ