OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πέθανε ο Καρλ Λέβιν, πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών που εναντιώθηκε στον πόλεμο στο Ιράκ

30/07/2021 - 14:12
Καρλ Λέβιν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Καρλ Λέβιν, ο Αμερικανός γερουσιαστής που εκπροσώπησε την πολιτεία Μίσιγκαν περισσότερα χρόνια από οποιονδήποτε άλλον, σημαίνουσα μορφή των Δημοκρατικών που πρόβαλε σθεναρή αντίσταση στον πόλεμο στο Ιράκ, διενήργησε έρευνα για την κακοποίηση – τα βασανιστήρια – που υπέστησαν φυλακισμένοι στην Αμπού Γράιμπ και αγωνίστηκε εναντίον της εταιρικής απάτης πέθανε σε ηλικία 87 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του χθες Πέμπτη.

Έπασχε από καρκίνο στον πνεύμονα, διάγνωση που δεν αποκάλυψε παρά στα απομνημονεύματά του, τα οποία κυκλοφόρησαν τον Μάρτιο.

Πέθανε στο Νοσοκομείο Χένρι Φορντ του Ντιτρόιτ, πλαισιωμένος από αγαπημένα του πρόσωπα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της οικογένειάς του.

Ο Λέβιν, νομικός από το Ντιτρόιτ, γνωστός για τη συχνά όχι ιδιαίτερα προσεγμένη εμφάνισή του αλλά και το κοφτερό του μυαλό, εξελέγη έξι συναπτές φορές γερουσιαστής του Μίσιγκαν από το 1978, όταν κέρδισε τον Ρεπουμπλικάνο που καταλάμβανε μέχρι τότε την έδρα.

Υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας για τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ μεταξύ άλλων είχε ηγηθεί κλιμακίου έρευνας για το σκάνδαλο Enron, μια από τις σοβαρότερες υποθέσεις εταιρικής απάτης στα χρονικά.

Το 2002, ο Καρλ Λέβιν έδωσε σκληρή μάχη για να αποτρέψει τον πόλεμο στο Ιράκ. Ψήφισε εναντίον του πολέμου αυτού, ενώ αξίωσε ο Ρεπουμπλικάνος τότε πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους να πάρει άλλο δρόμο, να επιδιώξει αυστηρότερο έλεγχο των οπλικών συστημάτων της Βαγδάτης από τον ΟΗΕ. Μάταια.

Η δικαιολογία της κυβέρνησης του Τζορτζ Ου. Μπους για τον πόλεμο ήταν πως απαιτείτο να εξαλειφθεί η απειλή που ήγειραν τα όπλα μαζικής καταστροφής του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν. Τέτοια όπλα δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ο Καρλ Λέβιν είχε εξάλλου κατηγορήσει τον Ντάγκλας Φέιθ, τότε αξιωματούχο του Πενταγώνου, πως υπερέβαλε για την υποτιθέμενη σχέση του Ιράκ με την Αλ Κάιντα, την τρομοκρατική οργάνωση στην οποία επιρρίφθηκε η ευθύνη για τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ενόψει του πολέμου.

Επέκρινε στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ τον τρόπο που τον διεξήγαγε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο πρώτος υπουργός Άμυνας του Τζορτζ Ου. Μπους, με πολύ μικρό κατ’ αυτόν αριθμό στρατιωτών στο πεδίο, ανεπαρκή εφοδιασμό και ελάχιστη εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων που θα αναλάμβαναν την ασφάλεια της χώρας. Ακόμη, ερεύνησε την κακοποίηση κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γράιμπ.

Επέκρινε επίσης το πολύ δαπανηρό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας της κυβέρνησης Μπους.

Ο αδελφός του Σάντερ Λέβιν, τρία χρόνια νεότερος, εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1982, εκπροσωπώντας προάστια του Ντιτρόιτ. Το 2010, Καρλ και Σάντερ Λέβιν θα γίνονταν τα πρώτα αδέρφια στην ιστορία από το 1881 που ασκούσαν ταυτόχρονα την προεδρία επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής.

Γεννημένος την 28η Ιουνίου 1934 στο Ντιτρόιτ, ο απόφοιτος της νομικής του Χάρβαρντ, παρότι θεωρείτο πως ανήκε στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, υπερασπιζόταν πάντα την αυτοκινητοβιομηχανία του Μίσιγκαν· είχε αποδυθεί σε προσπάθεια να εξασφαλίσει τη χορήγηση ομοσπονδιακής έκτακτης στήριξης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2007-2008.

Με τη σύζυγό του Μπάρμπαρα – παντρεύτηκαν το 1961 – απέκτησαν τρεις κόρες.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣΗΠΑΚΑΡΛ ΛΕΒΙΝΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το «όχι» του Τραμπ στην ειρηνευτική πρόταση του Ιράν, τα Στενά του Ορμούζ και η αύξηση τιμών πετρελαίου

11/05/2026 - 08:50
Μακρόν
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν σε Ιράν: Η Γαλλία ουδέποτε εξέτασε την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ

11/05/2026 - 08:39
Μπασάρ αλ-Άσαντ
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ξάδελφος του Μπασάρ αλ Άσαντ δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας [vid, pic]

11/05/2026 - 08:30

Διαβάστε Επίσης

Το «όχι» του Τραμπ στην ειρηνευτική πρόταση του Ιράν, τα Στενά του Ορμούζ και η αύξηση τιμών πετρελαίου

Μακρόν σε Ιράν: Η Γαλλία ουδέποτε εξέτασε την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ

Συρία: Ξάδελφος του Μπασάρ αλ Άσαντ δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας [vid, pic]

ΗΠΑ: Τα αποθέματα πυρομαχικών έχουν μειωθεί δραματικά από τον πόλεμο στο Ιράν, λέει δημοκρατικός γερουσιαστής

Ισραήλ: Νέα φονικά πλήγματα στο νότιο Λίβανο – «Χτυπήσαμε πάνω από 20 υποδομές της Χεζμπολάχ»

Το OnAlert 24 ώρες με τους αμφίβιους καταδρομείς της Λέσβου: CSAR και κρούση με βατραχανθρώπους στο σύγχρονο πεδίο μάχης

Καιρός σήμερα: Μικρή άνοδος θερμοκρασίας και αραιές νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

Τραμπ: «Εντελώς απαράδεκτη» η απάντηση του Ιράν στην αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου

Top News

Ανακαινίζω 2026: Νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95% για ανακαινίσεις κατοικιών

Your Face Sounds Familiar: Νικήτρια η Μαριάντα Πιερίδη με το τραγούδι της Αυστρίας που κέρδισε τη Eurovision του 2025

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Το αλκοόλ με κατέστρεψε, πήρα ναρκωτικά άθελά μου μέσα σε ένα μπουκάλι νερό

Απεργία 13 Μαΐου: «Παραλύει το δημόσιο», τι θα γίνει με τα σχολεία - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert