ΗΠΑ: Seahawks και Hornets κάνουν επίδειξη ισχύος στο «κατώφλι» της Κίνας [pics]

Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα του αεροπλανοφόρου USS Nimitz, έκαναν επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ σε ορισμένα από τα πιο αμφισβητούμενα «νερά» του κόσμου, κοντά στις ακτές της Κίνας.

Τα ελικόπτερα MH-60 Seahawk και τα αεροσκάφη F/A-18 Hornet απογειώνονται και προσγειώνονται στο USS Nimitz, το οποίο ηγείται μιας ομάδας κρούσης που βρίσκεται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας εδώ και δύο εβδομάδες.

Ο διοικητής της ομάδας, υποναύαρχος Κρίστοφερ Σουίνι, δήλωσε ότι η περιοδεία ήταν μέρος της δέσμευσης των ΗΠΑ να διατηρήσουν την ελευθερία διέλευσης στα ύδατα και τον εναέριο χώρο μιας περιοχής ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

«Θα πλεύσουμε, θα πετάξουμε και θα λειτουργήσουμε όπου το επιτρέπουν οι διεθνείς κανόνες. Θα το κάνουμε αυτό με ασφάλεια και θα είμαστε αποφασιστικοί σε αυτό», δήλωσε σήμερα ο Σουίνι στο Reuters.

Η παρουσία των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας χαιρετίστηκε από συμμάχους όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, οι Φιλιππίνες και η Αυστραλία, αλλά συνεχίζει να ενοχλεί την αντίπαλη Κίνα, η οποία θεωρεί τις ασκήσεις ως προκλήσεις στο «κατώφλι» της.

Η Κίνα διεκδικεί ιστορικές δικαιοδοσίες σε ολόκληρη σχεδόν τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η οποία περιλαμβάνει τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες του Βιετνάμ, της Μαλαισίας, του Μπρουνέι και των Φιλιππίνων.

Η ομάδα κρούσης του USS Nimitz (Carrier Strike Group 11) περιλαμβάνει το καταδρομικό Bunker Hill με κατευθυνόμενους πυραύλους και τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων Decatur, Wayne E. Meyer και Chung-Hoon. Το Chung-Hoon στις 5 Ιανουαρίου διέσχισε το ευαίσθητο στενό της Ταϊβάν, εξοργίζοντας την Κίνα.

Πριν δύο εβδομάδες ένα μαχητικό αεροσκάφος J-11 του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού προκάλεσε συναγερμό στις αμερικανικές δυνάμεις, όταν έφτασε σε απόσταση 3 μέτρων από ένα αεροσκάφος της USAF πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφίες Reuters