ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα πλάνα της θανατηφόρας επίθεσης με drone στην Καμπούλ [vid]

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ δημοσίευσε για πρώτη φορά πλάνα από drone από μια αποτυχημένη επίθεση στην Καμπούλ που σκότωσε 10 μέλη μιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία δημοσίευσε τα πλάνα την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022, υπογραμμίζει πώς οι περιορισμένες πληροφορίες, η αυξημένη κατάσταση συναγερμού και η βιαστική λήψη αποφάσεων οδήγησαν στη δολοφονία αμάχων.

Το βίντεο, το οποίο αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times ότι καταγράφηκε από δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, δείχνει τις στιγμές πριν από τη θανατηφόρα επίθεση με drone σε ένα αυτοκίνητο σε μια αυλή στην Καμπούλ στις 29 Αυγούστου 2021.

Ο αμερικανικός στρατός αρχικά υποστήριξε την επίθεση, που είχε στόχο έναν πράκτορα του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Χορασάν (ISIS-K), ο οποίος σχεδίαζε μια επικείμενη επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου απελπισμένοι Αφγανοί συγκεντρώνονταν για την εκκένωση από τα αμερικανικά και άλλα ξένα στρατεύματα μετά την κατάληψη της πόλης από τους Ταλιμπάν.

Το χτύπημα σημειώθηκε τρεις ημέρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας από το ISIS-K στο αεροδρόμιο που σκότωσε περισσότερους από 160 Αφγανούς και 13 Αμερικανούς στρατιώτες.

Τον Νοέμβριο του 2021, το Πεντάγωνο αναγνώρισε ότι έκανε ένα τραγικό λάθος, λέγοντας ότι είχε διαπιστώσει ότι ο άνδρας που οδηγούσε το αυτοκίνητο, ο Zemari Ahmadi, δεν είχε καμία σχέση με το ISIS-K και αντ’ αυτού εργαζόταν για τη Nutrition and Education International, μια ανθρωπιστική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ. Το χτύπημα σκότωσε εννέα μέλη της οικογένειας του Ahmadi. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αργότερα ότι κανείς δεν θα αναλάβει προσωπική ευθύνη για την αποτυχημένη επίθεση.

Δείτε το βίντεο:

Με πληροφορίες από: Al Jazeera / Sputnik