ΗΠΑ: Το επιτελείο Τραμπ χρησιμοποιεί για «νομική ασπίδα» το πόρισμα Μάλερ

Συνεργάτες του προέδρου Τραμπ προσπαθούν να στηριχθούν στα συμπεράσματα του πορίσματος του Ρόμπερτ Μάλερ, προκειμένου να αντλήσουν τη νομική επιχειρηματολογία τους κατά μιας μήνυσης της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) κι αναφορικά με την ρωσική επιρροή στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, μεταδίδει το CNN.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο Ρότζερ Στόουν, αλλά και συνεργάτες του Τραμπ στην Ρωσία για τις μεσιτικές δραστηριότητές του δίνουν έμφαση, στον μη καταλογισμό της διάπραξης συνωμοσίας με την Ρωσία σύμφωνα με το πόρισμα του Μάλερ, καθώς οργανώνουν την υπερασπιστική γραμμή τους κατά της μήνυσης.

Ωστόσο, η μήνυση αυτή μπορεί να διατηρήσει τις ερωτήσεις σχετικά με τις διασυνδέσεις του Τραμπ στην Ρωσία κι εντός των δικαστηρίων.

Πως επηρεάζει το «πόρισμα Μάλερ»

Ο Μάλερ από την πλευρά του, δεν εντόπισε αποδείξεις ώστε να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος Αμερικανών πολιτών για την διάπραξη συνωμοσίας με τους Ρώσους, παρά το γεγονός ότι οι εισαγγελικές αρχές άφησαν να εννοηθεί ότι παράγοντες που συνδέονται με την ρωσική κυβέρνηση παραβίασαν την αμερικανική νομοθεσία, κατά την προσπάθεια τους να βοηθήσουν τον Τραμπ για την εκλογή του.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Μάλερ, η έρευνα του εντόπισε αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες, συνεργάτες του Τραμπ διατηρούσαν επικοινωνία με τους Ρώσους το 2016, ενώ κατεγράφη πως στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ αναγνώριζαν πως η υποψηφιότητά του θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις προσπάθειες των Ρώσων.

Στο ίδιο πόρισμα ο Μάλερ εξήγησε ότι δεν μπόρεσε να διερευνήσει σε βάθος μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο ίδιος, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, αλλά και μαρτύρων, με την ψευδή κατάθεση του Πολ Μάναφορτ, αλλά και τις αντικρουόμενες καταθέσεις άλλων μαρτύρων.

Ο Μάλερ ολοκλήρωσε την έρευνά του στα τέλη Μαρτίου, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στην δημοσιοποίηση ενός επεξεργασμένου αντιγράφου του πορίσματος, στα μέσα Απριλίου.

Στην περίπτωση που η μήνυση των Δημοκρατικών προωθηθεί στις δικαστικές αίθουσες, οι Δημοκρατικοί θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει ο Μάλερ, αλλά και να πάρουν καταθέσεις, μέσω των κλήσεων που έχουν αποστείλει, ώστε να γίνει τελικά η δημοσιοποίηση όλων των αποδεικτικών στοιχείων.

Οι Δημοκρατικοί «κινούνται»

Οι Δημοκρατικοί κατέθεσαν την μήνυση πριν από έναν χρόνο, ισχυριζόμενοι ότι η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά κι αρκετοί συγγενείς και συνεργάτες του Τραμπ έλαβαν μέρος σε μία μεγάλη συνωμοσία που έβλαψε τους Δημοκρατικούς, μέσω της δημοσιοποίησης ηλεκτρονικών μηνυμάτων της DNC που είχαν υποκλαπεί.

Η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος υποστηρίζει ότι η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και τα υψηλόβαθμα στελέχη της, ήταν “θεμιτοί κι ενεργοί συνεργάτες” με την Ρωσία.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την μήνυση αυτή, ως επιπόλαια και ψεύτικη.

Ο εργολάβος Αράς Αγκαλάροφ κι ο γιος του, τραγουδιστής της Ποπ, Έμιν εναντίον των οποίων στρέφεται η μήνυση, έστρεψαν χθες την προσοχή τους προς το πόρισμα του Μάλερ.

Οι Αγκαλάροφ βρίσκονταν σε επικοινωνία με τον Τραμπ για χρόνια, καθώς ο ίδιος αναζητούσε την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων στην Μόσχα κι ενώ οι ίδιοι οργάνωσαν μία συνάντηση που έγινε στον Πύργο Τραμπ, τον Ιούνιο του 2016 και η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της έρευνας του Μάλερ.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ κι άλλων αξιωματούχων της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και μιας δικηγόρου από την Ρωσία. Ο Τραμπ Τζούνιορ όπως υποστήριξε αργότερα, είχε σχηματίσει την εντύπωση ότι οι Ρώσοι θα του παρέδιδαν επιβαρυντικά στοιχεία για την (τότε) προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Η ίδια συνάντηση απασχόλησε κι αρκετές από τις επιτροπές στο Κογκρέσο.

Η μήνυση στρέφεται επίσης κατά της Ρωσίας, της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU) των WikiLeaks, του Ασάντζ, της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, του Τραμπ Τζούνιορ, του Μάναφορτ, του Στόουν και του Κούσνερ.

Η αντίδραση της νομικής ομάδας του Κούσνερ

Η νομική ομάδα του Κούσνερ χρησιμοποίησε επίσης, το πόρισμα του Μάλερ προκειμένου να στηρίξει την επιχειρηματολογία της και το επικαλέστηκε άμεσα.

“Το πόρισμα του Ρόμπερτ Μάλερ ανέφερε ότι ο Κούσνερ δεν ζήτησε, αλλά ούτε κι έλαβε κάτι που να είχε αξία στην συνάντηση που έγινε στον Πύργο Τραμπ, ενώ χαρακτήρισε την συνάντηση αυτή, ως ‘χάσιμο χρόνου,’” ανέφερε χαρακτηριστικά δικαστικό έγγραφο που κατέθεσαν οι δικηγόροι του Κούνσερ.

Στο ίδιο δικαστικό έγγραφο αναφέρεται επίσης, ότι ο Κούσνερ δεν προσπάθησε να παρεμποδίσει την δικαιοσύνη, ενώ γίνεται και επίκληση του πορίσματος Μάλερ, σύμφωνα με το οποίο, δεν εντοπίστηκε κάποια συμφωνία μεταξύ στελεχών (της προεκλογικής εκστρατείας) για την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης την περίοδο του προεκλογικού αγώνα ή στην διάρκεια της περιόδου μεταβίβασης της εξουσίας.

Δεν έχει γίνει κάποια απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του Κούσνερ.

Ο Στόουν από την πλευρά του, δίνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο πόρισμα του Μάλερ, υποστηρίζοντας ότι η μήνυση θα πρέπει να απορριφθεί “ιδίως μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος Μάλερ κι επί τη βάσει των ευρημάτων,” της έρευνας που έγινε.

Ο Στόουν κατηγορείται από τον Μάλερ για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης, ψευδή κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου, αλλά και προσπάθεια εκφοβισμού μαρτύρων. Ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος κι αναμένει την δική του τον ερχόμενο Νοέμβριο. Αρκετές λεπτομέρειες για την υπόθεσή του δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Χθες έληξε η προθεσμία κατάθεσης στοιχείων και νομικών επιχειρημάτων για την μήνυση κι από άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, όπως η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ