ΗΠΑ: Το Πολεμικό Ναυτικό ανέκτησε κάποια από τα συντρίμμια του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού [pics]

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες που δείχνουν κύρια εξαρτήματα του κατασκοπευτικού μπαλονιού της Κίνας που ανασύρθηκε από τον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας.

Ένα stealth μαχητικό F-22 Raptor της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ κατέρριψε το μπαλόνι το Σάββατο μετά από ένα ταξίδι που διήρκησε περισσότερο από μια εβδομάδα στον εθνικό εναέριο χώρο των ΗΠΑ και του Καναδά.

Μια διυπηρεσιακή προσπάθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ανάκτηση τόσο μεγάλου μέρους του μπαλονιού και του ωφέλιμου φορτίου του ξεκίνησε αμέσως μόλις καταρρίφθηκε το Σαββατοκύριακο. Τα μαχητικά F-15C Eagle της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αεροπλάνο θαλάσσιας περιπολίας P-8A Poseidon του Πολεμικού Ναυτικού, βοήθησαν στην τεκμηρίωση του σημείου της κατάρριψης και που έπεσαν τα συντρίμμια.

«Δεν θα επηρεαστούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας»

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η πτήση του μπαλονιού πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επηρεάσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Κίνα και απέρριψε τον ισχυρισμό του Πεκίνου ότι ήταν για μετεωρολογικούς σκοπούς.

Η εμφάνιση του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ και ώθησε τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, να ακυρώσει ένα ταξίδι στις 5-6 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο, το οποίο και οι δύο χώρες ήλπιζαν ότι θα σταθεροποιούσαν τις σχέσεις τους.

Το Πεκίνο καταδίκασε την κατάρριψη του μπαλονιού ως «προφανή υπερβολική αντίδραση» και προέτρεψε την Ουάσιγκτον να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει τον αντίκτυπο του μπαλονιού στην εθνική ασφάλεια, αλλά λένε ότι μια επιτυχής ανάκτηση των συντριμμιών θα μπορούσε να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες εικόνα για τις κατασκοπευτικές ικανότητες της Κίνας.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ένα άλλο αερόστατο, που εντοπίστηκε πάνω από τη Λατινική Αμερική, ήταν ένα μη επανδρωμένο πολιτικό αερόπλοιο σε δοκιμαστική πτήση που «εξέκλινε σοβαρά και εισήλθε ακούσια στον χώρο πάνω από τη Λατινική Αμερική επειδή επηρεάστηκε από τις καιρικές συνθήκες και επειδή έχει περιορισμένη ικανότητα αυτοδιεύθυνσης».

Την Κυριακή, ο στρατός της Κολομβίας είπε ότι παρατήρησε ένα αερομεταφερόμενο αντικείμενο παρόμοιο με ένα αερόστατο, αφού το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ένα άλλο κινεζικό αερόστατο πετούσε πάνω από τη Λατινική Αμερική.

Με πληροφορίες από: The Drive / Reuters / Φωτογραφίες Reuters