ΗΠΑ: Τροπολογία – «τείχος προστασίας» για τις εκλογές του 2020

Οι εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ το 2020 βρίσκονται στο προσκήνιο για την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία θέλει να διαθέσει ένα μεγάλο κονδύλιο για την προστασία τους, από «εξωγενείς» παράγοντες.

Ο Μιτς ΜακΚόνελ ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία δήλωσε πως υποστηρίζει ένα νομοθετικό μέτρο για την ενίσχυση της ασφάλειας των εκλογών, μετά την σοβαρή κριτική που δέχτηκε από τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές για την άρνησή του να εμποδίσει την προώθηση ενός δικομματικού νομοθετικού μέτρου για την ασφάλεια των εκλογών, σχολιάζει το POLITICO.

Πρόκειται για μία τροπολογία σε ένα πακέτο χορήγησης κονδυλίων το οποίο θα προβλέπει την επιπλέον διάθεση 250 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση Τραμπ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παροχή βοήθειας προς τις πολιτείες των ΗΠΑ για την αναβάθμιση των συστημάτων ψηφοφορίας που διαθέτουν για την αποτροπή ξένων παρεμβολών.

Τι δήλωσε ο Γερουσιαστής ΜακΚόνελ

“Είμαι υπερήφανος που βοήθησα στην κατάρτιση αυτής της τροπολογίας, αλλά και την συμμετοχή μου στην προώθησή της [εντός της αρμόδιας επιτροπής],” δήλωσε ο ΜακΚόνελ στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Ο ίδιος υποστήριζε προηγούμενα, την αντιμετώπιση του ζητήματος της ασφάλειας των εκλογών και των σχετικών δαπανών, μέσω της χορήγησης αποζημιώσεων ανά πολιτεία, από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.

Ο ΜακΚόνελ πρόσθεσε ότι η τροπολογία αυξάνει τα συνολικά κονδύλια για την ασφάλεια των εκλογών στα 600 εκατομμύρια δολάρια από το οικονομικό έτος 2018.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί στην Γερουσία πίεσαν τον ΜακΚόνελ για να φέρει νομοθεσία για την ασφάλεια των εκλογών στην ολομέλεια του σώματος, επικαλούμενοι την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ωστόσο, τόσο ο ΜακΚόνελ, όσο και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι ήταν αντίθετοι στην πρόταση των Δημοκρατικών, υποστηρίζοντας ότι το 2018 οι εκλογές έγιναν με περισσότερη ασφάλεια, ενώ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο ενίσχυσης του κεντρικού χαρακτήρα του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ.

Ο ρόλος των Δημοκρατικών

Η (αρχική) άρνησή του ΜακΚόνελ στην προώθηση τροπολογίας προκάλεσε την άσκηση κριτικής από του Δημοκρατικούς οι οποίοι τον χαρακτήρισαν ως “ο Μιτς της Μόσχας,” προκαλώντας την αντίδρασή του.

Μετά την ανακοίνωση του ΜακΚόνελ ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία “ενέδωσαν τελικά κι έκαναν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.”

“Οι Δημοκρατικοί στην Γερουσία πιστεύουν πως η νέα χρηματοδότηση δεν υποκαθιστά την ψήφιση ενός συνολικού δικομματικού νομοσχεδίου για την ασφάλεια των εκλογών, για το οποίο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο,” έγραψε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα για τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Σούμερ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters