ΗΠΑ – Βρετανία: «Επίσημα» εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – «Σκληρές» δηλώσεις Μπάιντεν κατά Πούτιν

O αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε δηλώσεις του σήμερα, Τρίτη 08 Μαρτίου 2022, ανακοίνωσε την απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ από τη Ρωσία, ως μέρος των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα γίνεται πλέον δεκτό στην Αμερική. Δεν θα επιδοτήσουμε τον πόλεμο του Πούτιν. Πολλοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι και εταίροι ίσως να μην μπορούν να μας ακολουθήσουν. Μπορούμε να πάρουμε αυτό το μέτρο άλλα άλλοι όχι. Σήμερα παραμένουμε ενωμένοι σε ένα σκοπό. Να κρατήσουμε την πίεση στον Πούτιν» δήλωσε ο Μπάιντεν.

Oι ΗΠΑ παρέχει μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, σε μορφή οικονομικής βοήθειας αλλά και αποστολή υλικών και εξοπλισμών.  Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, δουλεύουν και έχουν αποδυναμώσει την ρωσική οικονομία με αποτέλεσμα ένα ρούβλι να ισούται με λιγότερο από 1 αμερικανικό σεντ. «Έχουμε περικόψει την πρόσβαση στις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες».

«Ο Πούτιν συνεχίζει τις δολοφονίες»

Σε «σκληρές» δηλώσεις κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προέβη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λέγοντας πως δεν υπολογίζει τα κόστη του πολέμου και συνεχίζει το «δολοφονικό μονοπάτι». «Δεν θα επιδοτήσουμε τον πόλεμο του Πούτιν».

Επισήμανε επίσης και την υποστήριξή του στον ουκρανικό λαό, ο οποίος «αντιστέκεται σθεναρά και έχει εντυπωσιάσει όλον τον κόσμο με το θάρρος και την γενναιότητά του».

Επίσημη ανακοίνωση και από την Βρετανία

Η Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης.

«Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας «Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο» για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.

Με πληροφορίες από: Newsit / ΑΠΕ – ΜΠΕ