ΗΠΑ: Υπό συζήτηση η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ

Ιρακινή αντιπροσωπεία ξεκίνησε χθες Πέμπτη στην Ουάσιγκτον συζητήσεις για την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ.

ΗΠΑ

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ιρακινή αντιπροσωπεία ξεκίνησε χθες Πέμπτη στην Ουάσιγκτον συζητήσεις για την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ, πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καζίμι με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα.

Η υπεύθυνη διεθνών θεμάτων του Πενταγώνου Μάρα Κάρλιν δέχθηκε την ιρακινή αντιπροσωπεία υπό τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Κασέμ αλ Αράζι για να συζητήσουν «τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική συνεργασία» των δύο χωρών, επεσήμανε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συμμετείχε στις συνομιλίες και «επανέλαβε τη δέσμευσή του» να συνεχίσει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, πρόσθεσε ο Κίρμπι. Από την αρχή του έτους έχουν εκτοξευθεί περίπου 50 ρουκέτες ή drones εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ – σε στρατιωτικές βάσεις και στην αμερικανική πρεσβεία. Ο Όστιν υπογράμμισε «την ανάγκη οι ΗΠΑ και ο διεθνής συνασπισμός να μπορούν να υποστηρίζουν τον ιρακινό στρατό με ασφάλεια».

O «παράγοντας» Ιράν

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και θα αφορούν κυρίως την αποστολή των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ, καθώς η χώρα είναι διχασμένη μεταξύ των Αμερικανών συμμάχων της και του γειτονικού της Ιράν, με τις δύο δυνάμεις να αντιπαρατίθενται συχνά στο ιρακινό έδαφος. Την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βαγδάτη ο αλ Καζίμι αναφέρθηκε «στην αποχώρηση των μονάδων μάχης από το Ιράκ» σε συνομιλίες που είχε με τον απεσταλμένο του Λευκού Οίκου Μπρετ ΜακΓκερκ.

Όμως χθες η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζαν Ψάκι υπογράμμισε ότι η ιρακινή κυβέρνηση «επιθυμεί οι ΗΠΑ και ο συνασπισμός να εξακολουθήσουν να εκπαιδεύουν και να βοηθούν τον στρατό της χώρας, να του προσφέρουν επιμελητειακή βοήθεια και να μοιράζονται μαζί του τις πληροφορίες». Ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσινγκτον αναμένεται να καταλήξει σε ένα χρονοδιάγραμμα απόσυρσης του διεθνούς συνασπισμού που πήγε στο Ιράκ για να πολεμήσει κατά του ΙΚ το 2014. Περίπου 3.500 ξένοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο Ιράκ, εκ των οποίων οι 2.500 είναι Αμερικανοί, όμως η απομάκρυνσή τους ενδέχεται να διαρκέσει χρόνια.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ιράν υπέγραψαν το μνημόνιο κατανόησης, ανοίγουν τα Στενά του Ορμούζ – Στις Βερσαλλίες υπέγραψε τη συμφωνία ο Τραμπ

Μπροστά στα μάτια του Γάλλου προέδρου κι όλων όσων βρέθηκαν στο επίσημο δείπνο στις Βερσαλλίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε με κάθε επισημότητα τη συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν

Μακρόν - G7
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν στην G7: «Να ασκηθεί περισσότερη πίεση στη Ρωσία – Πάντα είχα εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Τραμπ»

«Είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε τέτοια σύγκλιση απόψεων στη G7. Και είναι η πρώτη φορά που καταλήγουμε σε τόσο σαφή συμπεράσματα», εκτίμησε ο Μακρόν.