ΗΠΑ: Υποβρύχιο κλάσης Virginia εντοπίστηκε από τη Ρωσία στη Θάλασσα του Οχότσκ

Ένα υποβρύχιο κλάσης Virginia που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εντοπίστηκε κοντά στις Νήσους Κουρίλες από ένα ρωσικό ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος τύπου IL-38 και ένα από τα υποβρύχια του Στόλου του Ειρηνικού της Ρωσίας κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το ρωσικό πρακτορείο TASS στις 13 Φεβρουαρίου 2022.

Τα υποβρύχια κλάσης Virginia, γνωστή και ως κλάση SSN-774, είναι μια κατηγορία υποβρυχίων ταχείας επίθεσης πυραύλων cruise με πυρηνική ενέργεια, σε υπηρεσία στο Ναυτικό των ΗΠΑ. Έχουν σχεδιαστεί για ένα ευρύ φάσμα αποστολών ανοιχτού ωκεανού και παράκτιων αποστολών, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών.

Το υποβρύχιο κλάσης Virginia έχει μήκος 114,8 μέτρα, πλάτος 10,36 μέτρα και εκτόπισμα περίπου 7.800 τόνους. Το υποβρύχιο μπορεί να φτάσει σε τελική ταχύτητα 45 χιλιομέτρων την ώρα. Έχει πλήρωμα 132 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 15 αξιωματικών και 117 στρατευμένων.

Τα νησιά Κουρίλες βρίσκονται υπό τη ρωσική διοίκηση από την προσάρτησή τους το 1945 από τη Σοβιετική Ένωση στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ιαπωνία διεκδικεί τα τέσσερα νοτιότερα νησιά, γεγονός που οδήγησε στη συνεχιζόμενη διαμάχη για τα νησιά αυτά.

Πηγή: Navy Recognition