Ιράκ: Διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις με τη Σουηδία – Διώχνει τον Σουηδό πρέσβη από την Βαγδάτη

Το Ιράκ ζήτησε από τον Σουηδό πρεσβευτή στην Βαγδάτη να εγκαταλείψει το ιρακινό έδαφος και ανακάλεσε τον ιρακινό επιτετραμμένο στην Σουηδία, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Η απόφαση ελήφθη αφού η Βαγδάτη προειδοποίησε την Στοκχόλμη για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων εάν πυρποληθεί εκ νέου κοράνι, αφού εκατοντάδες άνθρωποι επέδραμαν κατά της σουηδικής πρεσβείας στην ιρακινή πρωτεύουσα πυρπολώντας την, όταν έγιναν γνωστά σχέδια για νέα πυρπόληση κορανίου σήμερα στην σουηδική πρωτεύουσα.

Πρεσβεία του ιράκ στη Στοκχόλμη

Διαδηλωτές στη Σουηδία κλότσησαν και κατέστρεψαν εν μέρει σήμερα ένα βιβλίο που όπως είπαν ήταν αντίτυπο του Κορανίου, του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, έξω από την ιρακινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη, αλλά δεν το έκαψαν όπως είχαν απειλήσει ότι θα κάνουν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters.

Η πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη πυρπολήθηκε σήμερα το πρωί προτού χαράξει κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που είχαν διοργανώσει υποστηρικτές του θρησκευτικού ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ, πριν από νέα προβλεπόμενη διαδήλωση στη Στοκχόλμη κατά την οποία αναμένεται να καεί αντίτυπο του Κορανίου.

Σήμερα οι μετέχοντες στη συνεδρίαση ασφαλείας υπό τον Ιρακινό πρωθυπουργό «καταδίκασαν την πυρπόληση της πρεσβείας», η οποία θεωρήθηκε «κενό ασφαλείας που πρέπει να διορθωθεί αμέσως».

Δεσμεύτηκαν επίσης να «λογοδοτήσουν» για τις «ελλείψεις» τους οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι ασφαλείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Κατά τη συνεδρίαση, αποφασίστηκε να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που έβαλαν φωτιά, οι οποίοι έχουν συλληφθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η ιρακινή κυβέρνηση εκφράζει εκ νέου τη δέσμευσή της όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία όλων των διπλωματικών αποστολών και όσον αφορά την αποτροπή οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πηγή των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε στο AFP ότι μετά το περιστατικό συνελήφθησαν γύρω στους 20 διαδηλωτές.

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ. Reuters, AFP / Φωτογραφίες Reuters