Ιράκ: Στρατιωτική επιχείρηση κατά του ISIS στην επαρχία Σαλαχουντίν

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ πραγματοποιούν σήμερα στρατιωτική επιχείρηση κατά μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην ορεινή περιοχή του Χιμρίν, εντός της κεντρικής επαρχίας Σαλαχουντίν.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις υποστηρίζονται από επιθετικά ελικόπτερα, ενώ οι τζιχαντιστές υποχωρούν από την ορεινή περιοχή στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους αριθμό από κρησφύγετα του Ισλαμικού Κράτους στα οποία και εντοπίστηκαν όπλα, πυρομαχικά και στρατιωτικός εξοπλισμός, σύμφωνα με δήλωση ανώνυμης πηγής στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. 

Προ ημερών το Ιρακ είχε ανακοινώσει ότι προχώρησε στη μαζική εκτέλεση 38 τζιχαντιστών μαχητών με την κατηγορία της εμπλοκής σε τρομοκρατικές ενέργειες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι πρόκειται για μέλη του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είναι Ιρακινοί πολίτες εκτός από έναν που πιστεύεται ότι είχε σουηδική υπηκοότητα.

Οι θανατικές ποινές εκδόθηκαν σε βάρος τους σε φυλακή νότια της πόλης Nasiriyah. Το παρόν στις εκτελέσεις έδωσε ο Ιρακινός υπουργός Δικαιοσύνης, Haidar al-Zamil. Επρόκειτο  για τη μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση από τον Σεμπτέμβριο, οπότε και κρεμάστηκαν 42 μαχητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε μεταδώσει το βρετανικό δίκτυο  BBC, το Ιράκ προχώρησε πέρυσι σε 88 εκτελέσεις από 26 που είχε πραγματοποιήσει το 2015.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ