Ιράκ – Τικρίτ: Οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν χημικά κατά του Ιρακινού στρατού – ΒΙΝΤΕΟ

Η μάχη κατα του Ισλαμικού κράτους για την πόλη του Τικρίτ συνέχιζεται απο τις Ιρακινές Δυνάμεις, όπως αναφέρει το Βρετανικό πρακτορείο. Σύμφωνα με το BBC οι ισλαμιστές χρησιμοποιούν χημικά εναντίον των ιρακινών στρατευμάτων.

Στρατιώτες και πολιτοφύλακες φέρεται να έχουν ανακαταλαβει βασικές περιοχές στα βόρεια, νότια και δυτικά του Τικρίτ, αλλα κι ενα αρχηγείο της αστυνομίας κι ένα νοσοκομείο. Ένας διοικητής της πολιτοφυλακής, δήλωσε οτι το 75% της πόλης ήταν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Διαβάστε: Iράκ – Τικρίτ: Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν τη μοναδική γέφυρα στον Τίγρη

Περίπου 23.000 προσωπικό εμπλέκεται στην επιχείρηση να ανακτήσει την γενέτειρά του Σαντάμ Χουσεΐν.Είναι η μεγαλύτερη επίθεση των Ιρακινών Δυνάμεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους απο την στιγμή που η εξτρεμιστική οργάνωση κατέλαβε μεγάλες περιοχές της χώρας τον περασμένο Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, όπως θα δειτε στο παρακάτω βίντεο, οτι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί χημικά, αέριο χλώριο – chlorine gas, κατά των ιρακινών στρατευμάτων.

Η ιρακινή κυβέρνηση, δήλωσε οτι μικρές ποσότητες των χημικών είχαν χρησιμοποιηθεί σε βόμβες στην άκρη του δρόμου με στόχο τις ιρακινές δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το αέριο χλώριο χρησιμοποιήθηκε από Γερμανούς και Συμμάχους ως χημικό όπλο, με τρομακτικά αποτελέσματα στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.

Διαβάστε: Ηγέτης των τζιχαντιστών το δεξί χέρι του Σαντάμ Χουσεΐν;

Η μάχη για το Τικρίτ φαίνεται να εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση, περίπου 3.000 στρατιώτες του ιρακινού στρατού κάνουν μια τελευταία προσπάθεια να ανακαταλάβουν την πόλη με την στήριξη 20,000 πολιτοφυλακων και μια πολύ μικρότερη δύναμη σουνίτων.
Χθές οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και σιίτες πολιτοφύλακες κατέλαβαν τμήμα της βόρεια συνοικίας Καντισίγια της πόλης Τικρίτ στην πρώτη προέλασή τους στην πόλη, η οποία πριν από εννέα μήνες κατελήφθη από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

BBC
Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert