Ιράκ: Τουλάχιστον 17 νεκροί σε νέες επιθέσεις

Δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε νέες επιθέσεις στο Ιράκ, οι περισσότεροι σε δύο βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη, δήλωσαν αξιωματούχοι, καθώς οι αρχές δυσκολεύονται να περιορίσουν το κύμα βίας που συνεχίζεται αμείωτο καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Απριλίου.

Η πιο αιματηρή επίθεση στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, τρεις αστυνομικούς και τέσσερις κρατούμενους, όταν μία βόμβα εξερράγη σε ένα δρόμο ανάμεσα στη Μοσούλη (στα βόρεια) και τη Βαγδάτη.

Στη Μοσούλη, έξι επιθέσεις ενόπλων στοίχισαν τη ζωή σε επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους τον αδελφό ενός μέλους του επαρχιακού συμβουλίου, έναν εργαζόμενο των υπηρεσιών υγείας και τρία μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στα βόρεια της πρωτεύουσας, μια βόμβα η οποία είχε τοποθετηθεί στο πλάι του δρόμου εξερράγη κοντά σε μια εταιρεία που πωλεί μοτοσικλέτες στον τομέα Σαντρ Σίτι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 7. Η πυροδότηση άλλου ενός εκρηκτικού μηχανισμού στη Χουρίγια τραυμάτισε άλλους τρεις ανθρώπους. Μια ακόμη βόμβα εξερράγη μέσα σε ένα σπίτι με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να βρει το θάνατο και να τραυματιστούν άλλοι δύο.

Από τις αρχές του 2013 οι αρχές αδυνατούν να περιορίσουν το κύμα βίας σε όλη τη χώρα, το χειρότερο από τις διαθρησκευτικές συγκρούσεις οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους την περίοδο 2006-2007.

Πάνω από 610 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο τον Φεβρουάριο στις επιθέσεις και στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους αντάρτες, ενώ οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.600 από την αρχή της χρονιάς, ενώ οι νεκροί το 2013 ξεπέρασαν τους 6.800, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση πληροφορίες από πηγές των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας και υγείας.