Ιράκ: Τουλάχιστον 28 νεκροί σε σειρά επιθέσεων

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι, μεταξύ τους 25 αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους από χθες βράδυ μέχρι νωρίς το πρωί σήμερα σε σειρά συντονισμένων επιθέσεων στο δυτικό Ιράκ, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι των ιατρικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι επιθέσεις, που διαπράχθηκαν από ενόπλους και καμικάζι χθες βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύκτας στην επαρχία Αλ-Ανμπαρ, τραυματίστηκαν επίσης 26 αστυνομικοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τέσσερις από τις επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν στα περίχωρα της πόλης Ρούτμπα, περί τα 110 χλμ. από τα συριακά σύνορα.

Ένας καμικάζι ανατίναξε ένα βυτιοφόρο γεμάτο εκρηκτικά σε αστυνομικό σημείο ελέγχου ανατολικά της πόλης, ένας ακόμη ανατίναξε παγιδευμένο αυτοκίνητο δυτικά της πόλης, ενώ άνδρες εξοπλισμένοι με βαρέα όπλα πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος στη Ρούτμπα.

Δεκαοχτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις αυτές και 25 τραυματίστηκαν.

Στη δυτική Ρούτμπα, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν καμικάζι ανατίναξε ένα βυτιοφόρο πάνω σε γέφυρα, πάνω στον κεντρικό δρόμο προς τα ιορδανικά σύνορα.

Τέσσερις αξιωματικοί σε αστυνομικό τμήμα και τρεις οδηγοί φορτηγών σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η γέφυρα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλσουμάρια.

Ομάδες διάσωσης επιχειρούν στο σημείο αυτό για τον εντοπισμό επιζώντων, 450 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, στην απομακρυσμένη επαρχία Ανμπάρ.
Πάντα στην ίδια επαρχία, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ένοπλοι επιτέθηκαν σε σημείο ελέγχου στο Ραμάντι, σκοτώνοντας τρεις αστυνομικούς και τραυματίζοντας έναν τέταρτο, σύμφωνα με ιατρικές και αστυνομικές πηγές.
Τέσσερις ακόμη αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε παρόμοια επίθεση εναντίον άλλου σημείου ελέγχου της πόλης.

Οι τελευταίες αυτές επιθέσεις αυξάνουν σε τουλάχιστον 520 τον αριθμό των νεκρών σε βίαια επεισόδια από τις αρχές Οκτωβρίου και σε περισσότερους από 5.200 από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ιατρικές και αστυνομικές πηγές.