Ιράν: «Ανούσιος ο διάλογος με τις ΗΠΑ για πυρηνική συμφωνία μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ»

Διασώστες στην Τεχεράνη / Iranian Red Crescent Society/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή (13.06.2025) ότι ο διάλογος με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι «ανούσιος» μετά τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά της επικράτειάς του, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Rising Lion», κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι υποστήριξε την επίθεση.

«Η άλλη πλευρά (οι ΗΠΑ) ενήργησε κατά τρόπο που καθιστά ανούσιο τον διάλογο. Δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίζει ότι διαπραγματεύεται και την ίδια ώρα να διαχωρίζει την εργασία επιτρέποντας στο σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) να στοχοθετεί το έδαφος του Ιράν», μετέδωσε το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επικαλούμενο δήλωση του εκπροσώπου Εσμαήλ Μπαγαεΐ του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ «κατάφερε να επηρεάσει» τη διπλωματική διαδικασία και η ισραηλινή επίθεση δεν θα είχε συμβεί χωρίς να έχει επιτραπεί από την Ουάσινγκτον. Το Ιράν είχε κατηγορήσει νωρίτερα τις ΗΠΑ για συνέργεια στις επιθέσεις του Ισραήλ, αλλά η Ουάσινγκτον αρνήθηκε την κατηγορία και δήλωσε στην Τεχεράνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι θα ήταν «συνετό» να διαπραγματευτεί για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο έκτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα προγραμματιζόταν να γίνει αύριο, Κυριακή, στο Μουσκάτ, αλλά δεν είναι σαφές αν θα πραγματοποιηθεί μετά τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν.

Το Ιράν δηλώνει ότι το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου έχει μόνον μη στρατιωτικούς σκοπούς, απορρίπτοντας τις ισραηλινές κατηγορίες ότι αναπτύσσει μυστικά πυρηνικά όπλα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμ,π δήλωσε στο Reuters ότι αυτός και η ομάδα του γνώριζαν ότι επίκειντο ισραηλινές επιθέσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι εξακολουθούν να βλέπουν πως υπάρχει περιθώριο για μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ