Ιράν: Απαντάει στις ΗΠΑ με πολεμικά πλοία στον κόλπο του Άντεν

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν σχεδιάζει να στείλει το 62ο στολίσκο πολεμικών πλοίων τις επόμενες ημέρες για να προστατεύσει τα φορτηγά πλοία και τα πετρελαιοφόρα της χώρας από επιθέσεις πειρατών. Ο 62ος στόλος περιλαμβάνει τον καταστροφέα Bayandor και τα πολεμικά πλοία Lavan και Bushehr.

O 61ος στολίσκος του ιρανικού ναυτικού βρίσκεται ήδη στην ανοικτή θάλασσα για να προστατεύσει τις θαλάσσιες διαδρομές που χρησιμοποιούν τα ιρανικά πλοία στα διεθνή ύδατα, ειδικά στον κόλπο του Άντεν, τον Μάρτιο.

Το ιρανικό ναυτικό διεξάγει περιπολίες κατά της πειρατείας στον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο του 2008, όταν Σομαλοί επιδρομείς κατέλαβαν το ιρανικό φορτηγό πλοίο MV Delight στις ακτές της Υεμένης.

Σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ορισμένες χώρες μπορούν να στείλουν τα πολεμικά τους πλοία στον Κόλπο του Άντεν και στα παράκτια ύδατα της Σομαλίας εναντίον των πειρατών. Μπορούν ακόμη, και έχοντας προειδοποιήσει εκ των προτέρων τη σομαλική κυβέρνηση, να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας προκειμένου να καταδιώξουν τους πειρατές.

Ο κόλπος του Άντεν – ο οποίος συνδέει τον Ινδικό Ωκεανό με το κανάλι του Σουέζ και τη Μεσόγειο Θάλασσα – είναι ένας σημαντικός ενεργειακός διάδρομος, ιδίως επειδή το πετρέλαιο του Περσικού Κόλπου μεταφέρεται στη Δύση μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Ο διπλός στόχος της Τεχεράνης

Η συγκεκριμένη ανάπτυξη των πλοίων του Ιράν μπορεί να έχει διπλή ωφέλεια. Από τη μια να προστατεύσει τα πλοία του από επιδρομές πειρατών ή και από εχθρικά drone οπως συνέβη πρόσφατα με τα drone της φυλής Χούθι στην Υεμένη.

Από την άλλη να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή τη στιγμή που οι ΗΠΑ μεταφέρουν μεγάλες δυνάμεις στην προσπάθειά τους να ασκήσουν πίεση στην Τεχεράνη.

Πηγή: NavyRecognition