Ιράν: Δεν έχει γίνει ακόμα δεκτή η παραίτηση του ΥΠΕΞ Ζαρίφ από τον Πρόεδρο Ροχανί

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν επανέλαβε σήμερα ότι ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Όλες οι ερμηνείες και οι αναλύσεις για τους λόγους που οδήγησαν στην υποβολή παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, πέραν αυτών που ανήρτησε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Instagram, δεν είναι ακριβή και, όπως είπε ο προσωπάρχης του προέδρου του Ιράν σήμερα, η παραίτηση δεν έγινε δεκτή», είπε ο εκπρόσωπος, Μπαχράμ Κασεμί, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ροχανί, με ανάρτησή του στο Instagram, ανέφερε ότι δεν έκανε δεκτή την παραίτηση.

Στο μεταξύ, από τη Γενεύη, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου διέψευσε τη φήμη που κυκλοφόρησε νωρίτερα ότι ο υπουργός Μπιτζάν Ζανγκανέχ παραιτήθηκε.

Την πληφορορία αυτή είχε διακινήσει ένας Ιρανός βουλευτής.

Υπενθυμίζεται πως Η ασφυκτική πίεση των σκληρών του καθεστώτος της Τεχεράνης για την διεθνή πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις ανάγκασε σε παραίτηση τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με άνθρωπο του περιβάλλοντός του.

«Υπήρξαν συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών κάθε εβδομάδα, όπου ανώτατοι αξιωματούχοι τον βομβάρδιζαν με ερωτήσεις για την συμφωνία και τι θα γίνει μετά κ.λπ.

Ο ίδιος και ο πολιτικός του προϊστάμενος (ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί) βρίσκονταν υπό τεράστια πίεση», δήλωσε η πηγή λίγες ώρες αφού ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ υπέβαλε, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, την παραίτησή του.

Ακραίες, αντιδυτικές φατρίες στους δαιδάλους της ιρανικής εξουσίας επέκριναν τον Χασάν Ροχανί και τον Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκαν από την πυρηνική συμφωνία τον περασμένο Μάιο και επανέφεραν τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ