Ιράν: «Επίδειξη δύναμης» από την Τεχεράνη, εν αναμονή της αντεπίθεσης του Ισραήλ [pics]

Καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι ήδη αρκετά τεταμένη, με το Ισραήλ να αποφασίζει τα αντίποινα εναντίον του Ιράν, στην Τεχεράνη παρέλασαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πύραυλοι και στρατιώτες στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων».

Το Ιράν θέλει να δείξει στο Ισραήλ ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντεπίθεση που σχεδιάζει, μετά το μαζικό χτύπημα με drones και πυραύλους το περασμένο Σάββατο.

Η επίθεση του Ιράν «κατέστρεψε τη δόξα του Σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραήμ Ραϊσί από μία στρατιωτική βάση στα περίχωρα της Τεχεράνης. «Αυτή η επιχείρηση έδειξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες», είπε σε ομιλία του στον τακτικό στρατό και στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Στην παρέλαση της Τετάρτης οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παρουσίασαν μια σειρά από εξοπλισμούς, συμπεριλαμβανομένων drones και βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Μεταξύ αυτών ήταν πολλαπλές εκδόσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Ababil, Arash και Mohajer καθώς και του βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς Dezful και του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-300.

Ο πρόεδρος Ραΐσι επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του για «την παραμικρή επιθετική ενέργεια» από το Ισραήλ, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε «μια σκληρή και αυστηρή απάντηση». Η διεθνής σκηνή βρίσκεται σε συναγερμό για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και καλεί όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση.

 

Mε πληροφορίες από: Al Jazeera / Φωτογραφίες Reuters