Ιράν: Η ομάδα 5+1 θα προτείνει χαλάρωση κυρώσεων

Οι μεγάλες δυνάμεις θα προτείνουν σήμερα στο Ιράν χαλάρωση των κυρώσεων, αν η Τεχεράνη δεχτεί να επανεξετάσει ορισμένες πλευρές του πυρηνικού της προγράμματος, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην ομάδα 5+1, λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Αλμάτι του Καζακστάν.

Η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) με την πρότασή της αυτή υπόσχεται «χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων στο εμπόριο χρυσού, στην πετροχημική βιομηχανία και στον τραπεζικό τομέα».

Οι δυτικές δυνάμεις ζητούν από το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, σε ποσοστό 20% και να κλείσει το εργοστάσιο του Φόρντο.

Το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις συναντώνται σήμερα στο Αλμάτι σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφορές τους, μετά οκτώ μήνες διακοπής των διαπραγματεύσεων. Οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν το 2012 σειρά κυρώσεων εναντίον του ενεργειακού και τραπεζικού τομέα του Ιράν.

Η Τεχεράνη αρνείται να σταματήσει τον εμπλουτισμό κατά 20% του ουρανίου και να κλείσει το εργοστάσιο στο Φόρντο, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί την άρση των διεθνών κυρώσεων. Επιμένει πως η διαδικασία εμπλουτισμού χρησιμεύει στην παραγωγή καυσίμων για τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης, ο οποίος παράγει ραδιο-ισότοπα. Οι δυτικές χώρες και το Ισραήλ κατηγορούν το Ιράν ότι θέλει να κατασκευάσει ατομικά όπλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ιράν κατέρριψε UAV

Ιράν: Ειχε πολιτικά κίνητρα η βράβευση του «Argo»

ΒΙΝΤΕΟ: Πέταξαν παπούτσι στον Αχμαντινετζάντ!