Ιράν – ΗΠΑ σύμφωνες με τις εξελίξεις στο Ιράκ

Ο σχηματισμός νέας ιρακινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποτελεί επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας

Ιράκ:
Νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι επελέγη από την Εθνική Συμμαχία, τον σιιτικό κοινοβουλευτικό συνασπισμό, ως υποψήφιός του για την πρωθυπουργία και στη συνέχεια ο πρόεδρος της χώρας Φουάντ Μασούμ του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νούρι αλ -Μάλικι κατήγγειλε την απόφαση αυτή. Ο Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι είναι μέλος του κόμματος Dawa του αλ-Μάλικι, ο οποίος ηγείται του συνασπισμού του Κράτους Δικαίου, που ανήκει στην Εθνική Συμμαχία.

Ο σχηματισμός νέας ιρακινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποτελεί επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας σε μία χώρα όπου οι πολιτειακοί και πολιτικοί θεσμοί παραμένουν σε παράλυση από τον Απρίλιο, οπότε και διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές, και η οποία απειλείται με διάλυση εξαιτίας της αστραπιαίας προέλασης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους που έχουν καταλάβει εκτεταμένες περιοχές του βορείου και δυτικού Ιράκ.

Το σιιτικό Ιράν “αδειάζει” τον σιίτη Αλ-Μαλίκι στο Ιράκ

Το Ιράν υποστηρίζει τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού του Ιράκ Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι, ανακοίνωσε σήμερα ο γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν Αλί Σαμχάνι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν υποστηρίζει τη νόμιμη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού του Ιράκ», δήλωσε ο Αλί Σαμχάνι, ο οποίος είναι εκπρόσωπος και του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Είναι η πρώτη ανακοίνωση της ιρανικής ηγεσίας που δείχνει ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ-Μάλικι δεν απολαμβάνει πλέον της υποστήριξης του σιιτικού Ιράν, που υπήρξε και ο κύριος σύμμαχός του στην περιοχή.

«Το πλαίσιο που θέτει το ιρακινό σύνταγμα προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός επιλέγεται από τον πολιτικό σχηματισμό που έχει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο», επισήμανε ο Αλί Σαμχάνι, απευθύνοντας έκκληση προς «όλα τα κόμματα και τους συνασπισμούς σε ενότητα για τη διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων, λαμβάνοντας υπ΄όψιν την εύθραυστη κατάσταση του Ιράκ στην αντιμετώπιση των εξωτερικών απειλών».

Η Τεχεράνη υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και έχει διατυπώσει την πρόθεσή του να συνδράμει την ιρακινή κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει τον τερματισμό της τρέχουσας πρωθυπουργίας του Νούρι αλ-Μάλικι

Οι ΗΠΑ θέλουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ιράκ, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη διεύρυνση της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειάς τους, δήλωσαν σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, που επισκέπτονται το Σίδνεϊ. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Χέιγκελ επιβεβαίωσε εξάλλου πως η Ουάσινγκτον παραδίδει όπλα, μέσω της ιρακινής κυβέρνησης, στους Κούρδους που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ΥΠΕΞ Κέρι κάλεσε το νέο ιρακινό πρωθυπουργό Χάινταρ αλ-Αμπάντι, ο οποίος διορίσθηκε χθες, Δευτέρα, «να σχηματίσει το συντομότερο δυνατόν μια νέα κυβέρνηση» για να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση που διέρχεται το Ιράκ. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν μια κυβέρνηση ενότητας στο Ιράκ και ιδιαίτερα τη μάχη της εναντίον του ΙΚΙΛ», της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε. Ο Κέρι απέκλεισε πάντως κάθε ενδεχόμενο να αποσταλούν χερσαία στρατεύματα των ΗΠΑ. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι είναι ανάγκη οι ηγέτες του Ιράκ να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών τους λαμβάνοντας μέτρα που να καταδεικνύουν την αποφασιστικότητά τους. Οι Κέρι και Χέιγκελ έκαναν τα σχόλια αυτό στο Σίδνεϊ, έπειτα από μια δήλωση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι το Ιράκ πραγματοποίησε «ένα ελπιδοφόρο βήμα προς τα εμπρός» ορίζοντας ως νέο πρωθυπουργό του τον Χάιντερ αλ-Αμπάντι.
Οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει τον τερματισμό της τρέχουσας 8ετούς πρωθυπουργίας του Νούρι αλ-Μάλικι, παρόλο που αυτός ο τελευταίος δεν δείχνει να προτίθεται να εγκαταλείψει την εξουσία. Έχουν κατηγορήσει τον Μάλικι ότι δεν κατάφερε να σφυρηλατήσει τη συναίνεση και πως τροφοδοτεί τη θρησκευτική βία που διαμελίζει το Ιράκ.

Ο Μάλικι ζητά από τις ιρακινές δυνάμεις να μην αναμειχθούν στην πολιτική κρίση

O απερχόμενος πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι, ζήτησε σήμερα από τις ένοπλες δυνάμεις να μην αναμειχθούν στην πολιτική κρίση μετά τους φόβους για πιθανή παρέμβασή τους. Ο Μάλικι, ο οποίος θα παραμείνει στην θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων έως την ορκωμοσία του διαδόχου του, Χαϊντάρ αλ Αμπάντι, ζήτησε από το στρατό να «παραμείνει στο περιθώριο της πολιτικής κρίσης και να συνεχίσει τα καθήκοντά του στον τομέα της ασφάλειας και το στρατιωτικό του έργο προκειμένου να υπερασπιστεί την χώρα» σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαχητικά Tornado στο Ακρωτήρι για αποστολή στο Ιράκ»


Ακόμη δεν είδατε τίποτα»! Εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους σοκάρει


Ο Κέρι θέλει κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ιράκ