Ιράν – ΗΠΑ: Αποφεύχθηκε ο ολοκληρωτικός πόλεμος ή απλώς πήρε παράταση;

Στις 21 Ιουνίου, ο πρόεδρος Τραμπ παραλίγο να ξεκινήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με την Τεχεράνη κάνοντας αεροπορικές επιδρομές σε ιρανικούς στόχους ως απάντηση στην κατάρριψη ενός drone των ΗΠΑ. Αλλά ενώ τα μαχητικά πετούσαν και οι πύραυλοι ήταν έτοιμοι ο Τραμπ ανακάλεσε την εντολή, εκπλήσσοντας τους πιο στενούς του πολιτικούς συμβούλους.

Σχεδόν έξι μήνες αργότερα, ο Τραμπ δεν είχε αμφιβολίες, καθώς έδωσε το πράσινο φως για τη δολοφονία του κορυφαίου Ιρανου στρατηγού Qasem Soleimani τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής καθώς έφευγε από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Η επίθεση προκάλεσε οργή στην Τεχεράνη και δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί βγήκαν στο δρόμο με το σύνθημα Θάνατος στην Αμερική ενώ οι κορυφαίοι ηγέτες του Ιράν υποσχέθηκαν σκληρή εκδίκηση ενάντια στις ΗΠΑ για το «φρικτό έγκλημα».

Το Σώμα της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC) είπε ότι περιμένει εντολές, και τα μαχητικά αεροσκάφη του Ιράν έσπευσαν. Και παρόλο που το Ιράν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα τις ΗΠΑ στρατιωτικά, έχει επιλογές. Κάτι που φάνηκε λίγες ώρες αργότερα, όταν το Ιράν χτύπησε με πυραύλους δύο αεροπορικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ. Που μπορεί όμως να οδηγήσει αυτή η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές; Να μερικές επιλογές του Ιράν κόντρα στην Αμερική: αεροπορικές επιθέσεις στους πολυάριθμους στρατιωτικούς στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή, να ενισχύσει τη στήριξη στις διαμεσολαβητικές δυνάμεις που μάχονται τις ΗΠΑ και τους συμμάχους στη μέση ανατολή και ίσως το πιο απειλητικό απ’ όλο είναι να κάνει κυβερνοεπιθέσεις σε ευάλωτες πόλεις και δομές των ΗΠΑ.

«Θα περίμενα έναν συνδυασμό τρομοκρατικών επιθέσεων, κυβερνοεπιθέσεων και διαμεσολαβητικών επιθέσεων στα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αλλά και έξω από την περιοχή, στην Ευρώπη και/ή στις ΗΠΑ», είπε στο VICE News ο Michael Carpenter, μέλος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας κατά τη διακυβέρνηση Obama.

Ολοκληρωτικός πόλεμος

Το Ιράν υποφέρει από τις βαριές οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ απ’ όταν αποσύρθηκε από τη συμφωνία πυρηνικών τον Μάιο του 2018, έτσι δεν θα έχει μεγάλη όρεξη για έναν ακριβό πόλεμο με την ισχυρό και μεγάλο στρατό των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ επίσης έχει πει ότι δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν και υποσχέθηκε να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την περιοχή. Αλλά οι ενέργειες της διοίκησης της τα τελευταία δύο χρόνια λένε κάτι άλλο.

«Ο Τραμπ λέει συνεχώς ότι δεν θέλει πόλεμο αλλά κάνει διαρκώς πράγματα που κλιμακώνουν την κατάσταση, αρχικά αποσύρεται από την πυρηνική συμφωνία και κάνει οικονομικό πόλεμο στο Ιράν», είπε στο VICE News o Trita Parsi, αντιπρόεδρος του think tank Quincy Institute, στην Ουάσινγκτον.

Ενώ λόγω γεωγραφίας το Ιράν δεν μπορεί να κάνει άμεση επίθεση σε έδαφος των ΗΠΑ υπάρχουν υπεραρκετοί στόχοι των ΗΠΑ στη μέση ανατολή για επίθεση, αν το θελήσουν οι ηγέτες του, όπως στρατιωτικές βάσεις ή ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ στον περσικό κόλπο.

Ο πιο προφανής στόχος μιας τέτοιας επίθεσης θα ήταν το Ιράκ, ο πιο στενός γείτονας του Ιράν, όπου είναι τοποθετημένα πάνω από 5000 στρατεύματα των ΗΠΑ – κάτι που συνέβη άλλωστε πριν από λίγες ημέρες.

Η απάντηση του Ιράν θα είναι πιθανόν ένας συνδυασμός άμεσων και έμμεσων αντιδράσεων που στόχο θα έχουν τις υποδομές και ίσως και το προσωπικό του αμερικανικού στρατού είπε στο VICE News o Sanam Vakil, ερευνητής στο think tank του Λονδίνου, Chatham House. «Το Ιράκ είναι η πιο πιθανή περιοχή για το πρώτο χτύπημα αλλά οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αποκλείσουν επιθέσεις στον περσικό κόλπο. Μια τέτοια επίθεση μάλλον θα προκαλούσε θανάσιμη αντίδραση από την Ουάσινγκτον, κάτι που η Τεχεράνη θα θέλει να αποφύγει, έτσι το Ιράν μπορεί να βασιστεί σε μια τακτική όπου μπορεί να είναι σχετικά ανταγωνιστική.

Κυβερνοπόλεμος

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου που μίλησαν σε μίντια των ΗΠΑ έχουν ήδη πει ότι ανησυχούν ότι η Τεχεράνη θα κάνει κυβερνοεπιθέσεις σε στόχους σε αμερικανικό έδαφος – και έχουν καλό λόγο να το πιστεύουν.

Πρόσφατα, χάκερ που υποστηρίζονται από το κράτος της Τεχεράνης έκαναν επιθέσεις σε τράπεζες, καζίνο, στην πόλη της Ατλάντα και ένα φράγμα έξω από τη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κυβερνοεπιθέσεων ενάντια σε στόχους των ΗΠΑ.

Ενώ το Ιράν δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον στρατό των ΗΠΑ σε τανκς ή πολεμικά πλοία, έχει εξελιχθεί στον κυβερνοχώρο τα τελευταία χρόνια. «Είναι ακόμα πίσω σε δυνάμεις σε σχέση με κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα αλλά μερικές φορές είναι πιο επιθετικοί και πρόθυμοι για καταστροφή, έτσι αποτελούν σοβαρή απειλή», είπε στο VICE News ο Robert Lee, CEO της Dragos, μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας που ειδικεύεται στην προστασία των βιομηχανικών συστημάτων ελέγχου.

Ο Chris Krebs, διευθυντής της Cybersecurity and Infrastructure Security Agency, επισήμανε μια προειδοποίηση που εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο για την αυξημένη ιρανική δραστηριότητα σε δίκτυα των ΗΠΑ.

«Όργανα και διαμεσολαβητές του ιρανικού καθεστώτος χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο επιθέσεις wiper για να κάνουν πολλά περισσότερο από το να κλέψουν δεδομένα και χρήματα», είπε τότε ο Krebs. «Αυτές οι προσπάθειες συχνά γίνονται μέσω συνηθισμένων τακτικών όπως spear-phishing, password spraying και credential stuffing. Κάτι που ξεκινάει ως ένας χακαρισμένος λογαριασμός, όπου σκέφτεσαι ότι μπορεί να χάσεις δεδομένα γρήγορα μπορεί να γίνει μια κατάσταση κατά την οποία θα χάσεις όλο σου το δίκτυο».

Ενώ οι άμυνες των δικτύων των ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλοί εύκολοι στόχοι ακόμα και καθώς οι σημαντικές εθνικές υποδομές της Αμερικής συνδέονται στο ίντερνετ, τόσο μεγαλύτερος στόχος γίνονται.

«Ως προ τις βιομηχανικές υποδομές – ηλεκτρικό, νερό, φυσικό αέριο, βιομηχανία, πετρέλαιο – υπάρχουν κάποιες που έχουν κορυφαία προγράμματα ασφαλείας και κάποιες που έχουν πολύ λίγα», είπε ο Lee. «Το καλό είναι ότι οι υποδομές μας είναι πολύ αξιόπιστες και μια κουλτούρα ασφάλειας έχει προσθέσει ένα βασικό επίπεδο ασφάλειας στον κόσμο. Αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα για να νιώθουμε άνετα σε τέτοια σενάρια».

Με πληροφορίες από:Vice