Ιράν: Κάνει επίδειξη δύναμης εκτοξεύοντας εκατοντάδες drones σε στρατιωτικές ασκήσεις [pics,vid]

Στις 25 Αυγούστου, ο στρατός του Ιράν ολοκλήρωσε μια τεράστια διήμερη εθνική άσκηση με drones, επιδεικνύοντας έως και 150 μη επανδρωμένα αεροσκάφη για δραστηριότητες μάχης, αναγνώρισης και ηλεκτρονικού πολέμου.

Η άσκηση διεξήχθη σε πολλές χερσαίες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Περσικού Κόλπου και της Θάλασσας του Ομάν.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι δυνάμεις ξηράς, ναυτικού και αεροπορίας του ιρανικού στρατού, καθώς και η βάση αεράμυνας της χώρας, συμμετείχαν στην «πρώτη στο είδος του κοινή άσκηση drone».

Ο αντιναύαρχος Mahmoud Mousavi, εκπρόσωπος της άσκησης, δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατέστρεψαν επιτυχώς τεχνικές εχθρικές θέσεις με πυραύλους ακριβείας και άλλα όπλα.

Το ευρύ φάσμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών περιελάμβανε drones Kaman, Mohajer, Ababil και Arash, τα οποία το Ιράν ισχυρίζεται ότι αναπτύχθηκαν στην εγχώρια αγορά.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δοκιμάστηκαν επίσης ικανότητες ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους αναγνώρισης, συλλογής πληροφοριών, φύλαξης συνόρων και ανίχνευσης ραντάρ.

Οι τύποι 12 και 22 των drones Kaman, ειδικότερα, κρίθηκαν «ιδιαίτερα πολύτιμοι» από ειδικούς του στρατού, οι οποίοι σημείωσαν επίσης ότι το αεροσκάφος έχει μπει στην φάση της μαζικής παραγωγής. Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός πρόσθεσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Omid είναι «άξιος αντίπαλος» του ισραηλινού UAV Harop.

«Δεν κοιτάμε επιθετικά καμία χώρα», δήλωσε ο διοικητής της ιρανικής αεροπορίας. «Η Ισλαμική Δημοκρατία είναι ένας κόμβος drone στην περιοχή, κάτι που είναι θέμα υπερηφάνειας για τους στρατιώτες του ανώτατου ηγέτη».

Τα drones δοκιμάστηκαν σε ασκήσεις μεγάλης κλίμακας σχεδόν ένα μήνα αφότου οι αμερικανικές αρχές δήλωσαν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία σχεδίαζε να στείλει drones στη Ρωσία, η οποία θα τα χρησιμοποιούσε στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι το Ιράν προετοιμάζεται επίσης να εκπαιδεύσει Ρώσους στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του.

Με πληροφορίες από: The Eurasian Times / Φωτογραφίες Reuters