Ιράν: Καταδικάζει την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων σε Συρία και Ιράκ

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε χθεσινές δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Press TV» καταδίκασε την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ χαρακτηρίζοντας ως «λανθασμένες» τις επιλογές της Άγκυρας.

Παρά την προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ Ιράν και Τουρκίας σε θέματα συνεργασίας που άπτονται ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, η Τεχεράνη διαφωνεί με την απόφαση της Άγκυρας να διατηρήσει ανεπτυγμένα στρατεύματα στη Συρία και στο Ιράκ.

Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είπε χαρακτηριστικά ότι «απορρίπτουμε την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Συρία και το Ιράκ και θεωρούμε ότι οι πολιτικές της Άγκυρας απέναντι στη Δαμασκό και τη Βαγδάτη είναι λανθασμένες».

Σε «αντίθετα στρατόπεδα»

Η Τουρκία έχει στείλει χιλιάδες στρατεύματα στα βόρεια εδάφη της Συρίας και του Ιράκ για να πολεμήσουν τους κούρδους μαχητές και να ενισχύσουν την αντιπολίτευση στην Συρία, δημιουργώντας στρατιωτικές βάσεις και στις δύο χώρες παρά την καταδίκη της Βαγδάτης και της Δαμασκού για παραβίαση των εδαφών τους.

Επιπρόσθετα, η Άγκυρα και η Τεχεράνη έχουν αντιτιθέμενες πολιτικές, ειδικά στη Συρία. Η Τουρκία   υποστηρίζει αντιπολιτευόμενες και αντικαθεστωτικές ομάδες ενώ από την άλλη το Ιράν υποστηρίζει το καθεστώς του Προέδρου Άσαντ, με στρατιωτική τεχνογνωσία και οικονομικούς πόρους.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο Ζαρίφ «ο στόχος μας είναι η καταπολέμηση  της τρομοκρατίας στη Συρία», εννοώντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις αντιπολιτευόμενες ομάδες και οργανώσεις, μερικές από τις οποίες, υποστηρίζει η Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προχώρησε στις δηλώσεις αυτές, την ίδια μέρα που ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και ο Ιρανός Πρόεδρος Ρουχανί επικοινώνησαν τηλεφωνικά για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας και οικονομίας.

Πηγή: Ahval / Φωτογραφία αρχείου Reuters