Ιράν: Μείωση τιμών στο πετρέλαιο – Πλήγμα στη Ρωσία

Νέο πλήγμα κατά της Ρωσίας θα αποτελέσει η απόφαση του Ιράν να μειώσει τις τιμές πώλησης του πετρελαίου του, ώστε να μην χάσει μερίδιο στην αγορά υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με δήλωση Ιρανού αξιωματούχου στο κρατικό πρακτορείο IRNA, το Ιράν δεν έχει άλλη επιλογή από το ακολουθήσει τη διεθνή τάση και να μειώσει και αυτό τις τιμές του πετρελαίου του, καθώς μόνο έτσι θα παραμείνει ανταγωνιστικό στην αγορά.

Μετά την αντίστοιχη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, οι πελάτες που αγόραζαν ιρανικό πετρέλαιο άρχισαν να αγοράζουν σαουδαραβικό, είπε ο Μοσέν Γκαμσαρί, διευθυντής του τμήματος διεθνών σχέσεων της Ιρανικής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία ήταν η πρώτη χώρα που μείωσε τις τιμές πώλησης του πετρελαίου της και το παράδειγμά της ακολούθησαν και οι λοιπές χώρες του Κόλπου. Τώρα και η Τεχεράνη υποχρεώνεται να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.  
Η τιμή του πετρελαίου Brent έχει μειωθεί κατά 50% περίπου από το καλοκαίρι, σταθεροποιούμενο στα 60 δολάρια το βαρέλι, περίπου, αυτή την στιγμή. Το Ιράν ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μέχρι το 2011, πριν δηλαδή του επιβληθούν διεθνείς κυρώσεις, λόγω του πυρηνικού του προγράμματος.

Εξαιτίας των κυρώσεων η παραγωγή του έπεσε από τα τα 4,2 στο 1 εκ. βαρέλια ημερησίως, το 2013. Ωστόσο τώρα, καθώς οι κυρώσεις τείνουν να χαλαρώσουν και το Ιράν βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στις ΗΠΑ, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί.

Το Ιράν έχει και πολιτικούς λόγους να ανταγωνιστεί την σουνιτική Σαουδική Αραβία, ως υπέρμαχος του σιιτικού Ισλάμ που είναι. Οι δύο χώρες συγκρούονται, πολιτικά στην Συρία και κυρίως στην Υεμένη. Κατά συνέπεια το Ιράν δεν μπορεί, για κανένα λόγο, να επιτρέψει την οικονομική επικράτηση της Σαουδικής Αραβίας, εις βάρος του.

Η απόφαση πάντως αυτή της Τεχεράνης, να μειώσει τις τιμές της, αποτελεί σοβαρό πλήγμα κατά της Ρωσίας, την στιγμή μάλιστα που αυτή προσπαθεί να ανακτήσει την ισορροπίας της από το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε το εθνικό της νόμισμα, ακριβώς λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Πηγή: worldbulettin
Μεράφραση-επιμέλεια; On Alert