Ιράν: Μετέφερε βαλλιστικούς πυραύλους στο Ιράκ;

Το Ιράν έχει εφοδιάσει με βαλλιστικούς πυραύλους φιλικές παραστρατιωτικές οργανώσεις στο Ιράκ, υποστηρίζουν σειρά Δυτικών ΜΜΕ.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ επισημαίνουν, δε, ότι αυτά τα συστήματα φθάνουν να πλήξουν την πρωτεύουσα του Ισραήλ, Τελ-Αβίβ. Τα συστήματα παρουσιάζονται να είναι μη κατευθυνόμενες ρουκέτες Zelzal και βαλλιστικοί πύραυλοι Fateh-110 και Zolfaqar, με μέγιστη εμβέλεια από 200 έως 700km. Τα όπλα εμφανίζονται να έχουν αναπτυχθεί στο Δυτικό και Νότιο Ιράκ με σκοπό να χρησιμοποιηθούν εφόσον το Ιράν δεχθεί επίθεση.

Η είδηση θα πρέπει πάντως να ληφθεί με επιφύλαξη, ενώ έρχεται στη δημοσιότητα μετά την παραγγελία προηγμένων κατευθυνόμενων ρουκετών εκτεταμένου βεληνεκούς από το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει προχωρήσει στην παραγγελία προηγμένων κατευθυνόμενων ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς, αναφέρει η «Haaretz».

Τα όπλα θα αγορασθούν από την ισραηλινή εταιρεία IMI και προορίζονται να εξοπλίσουν την υπό δημιουργία μονάδα πυραύλων εδάφους-εδάφους. Η σύμβαση ανακοινώθηκε στις 27 Αυγούστου 2018 και είναι η πρώτη μεγάλη προμήθεια από τότε που ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας Avigdor Lieberman ανακοίνωσε την πρόθεση απόκτησης τέτοιων όπλων.

Η IMI κατασκευάζει τις κατευθυνόμενες ρουκέτες πυροβολικού EXTRA. Οι EXTRA παρουσιάζουν μέγιστη εμβέλεια 150km και οι Predator Hawk 250km.

Πηγή: Πτήση και Διάστημα