Ιράν: Νεκρός από πυροβολισμούς ανώτατος κληρικός της χώρας [vid]

Ένας ισχυρός Ιρανός κληρικός, ο Αγιατολάχ Αμπάς Αλί Σουλεϊμανί, δολοφονήθηκε σε ένοπλη επίθεση, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν σήμερα Τετάρτη, 26/4/2023.

Ο Σουλεϊμανί είναι μέλος της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων, του σώματος δηλαδή που επιλέγει τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη και θεωρείτο στενός συνεργάτης του νυν θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.

«Ο Αγιατολάχ Αμπάς Αλί Σουλεϊμανί σκοτώθηκε σήμερα το πρωί σε ένοπλη επίθεση… ο δράστης συνελήφθη επίσης», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο αξιωματούχο.

Η επίθεση σημειώθηκε στο βόρειο Ιράν.

Ο αγιατολάχ Σουλεϊμανί, ο οποίος είχε διατελέσει επίσης εκπρόσωπος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στη Σιστάν-Μπαλουχιστάν, επαρχία του σιιτικού Ιράν στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες, υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο αφού δέχθηκε πυρά μέσα σε τράπεζα στην πόλη Μπαμπολσάρ, στην βόρεια επαρχία Μαζανταράν, διευκρίνισε παράλληλα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων είναι ένα ισχυρό θρησκευτικό σώμα που διορίζει, επιβλέπει και θεωρητικά μπορεί να αποπέμψει τον ανώτατο ηγέτη της χώρας.

Η νότια επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, η οποία συνορεύει με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν και είναι μια από τις φτωχότερες στο Ιράν, αντιμετώπιζε για μήνες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.