Ιράν: Ο γενικός γραμματέας της IAEA στην Τεχεράνη

Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (IAEA) θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν μετά την έναρξη της ισχύος της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις και την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Γιουκίγια Αμάνο έφθασε σήμερα στην Τεχεράνη και θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί, λίγες ώρες αφού η IAEA έδωσε το πράσινο φως για την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας η οποία υπεγράφη τον Ιούλιο για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. 

«Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την IAEA εισέρχονται σε νέα φάση» δήλωνε ο Αμάνο σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο επιβεβαιώνοντας ότι η Τεχεράνη έχει θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα που προβλέπονται από τη συμφωνία.
«Έχει γίνει πολλή δουλειά», αλλά «απαιτείται ανάλογη προσπάθεια» για την εκπλήρωση της διεθνούς επιδίωξης που είναι η εγγύηση του ειρηνικού χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, δήλωνε στην ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας της IAEA.

Οι πρόεδροι του Ιράν και των ΗΠΑ χαιρέτισαν χθες την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας, αλλά οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον για το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μετρίασε το κλίμα αισιοδοξίας των τελευταίων ημερών.
Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους Ιρανούς να δημιουργήσουν «νέους δεσμούς με τον κόσμο», κάνοντας λόγο για «ιστορική πρόοδο» που κατέγραψε η Τεχεράνη τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρόεδρος Ροχανί μίλησε για «νέα σελίδα» στις σχέσεις του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα, μετά την άρση του μεγαλύτερου μέρους των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Παρά την προσέγγιση, ο αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι παραμένουν οι «σοβαρές διαφορές» ανάμεσα την Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη και αναφέρθηκε στην «αποσταθεροποιητική συμπεριφορά» του Ιράν, τόσο στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και στον στρατιωτικό τομέα επικαλούμενος το βαλλιστικό του πρόγραμμα.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες την επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης για το βαλλιστικό της πρόγραμμα, υπενθυμίζοντας έτσι ότι παραμένει το κλίμα καχυποψίας ανάμεσα στις δύο χώρες που έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις εδώ και 35 χρόνια.

«Δεν τίθεται θέμα να εμπιστευθούμε τις ΗΠΑ εξαιτίας της πυρηνικής συμφωνίας»
, είχε άλλωστε προειδοποιήσει ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί πριν από την ανακοίνωση της επιβολής των νέων κυρώσεων και πρόσθεσε: «Εάν οι Αμερικανοί λάβουν οποιοδήποτε μέτρο, θα έχουν την προσήκουσα απάντηση».

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή των νέων κυρώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι , αμβλύνοντας της ένταση, ανακοίνωσε την αποπληρωμή χρέους ύψους 1,7 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν που χρονολογείται από το 1979.