Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα (13.07.2026) ότι θα θεωρήσει ότι δεν δεσμεύεται πλέον με το πρωτόκολλο συμφωνίας, στην οποία κατέληξε τον Ιούνιο με τις ΗΠΑ, εφόσον αυτές δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν για να τερματιστεί ο πόλεμος, ωστόσο δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τις μεσολαβήτριες χώρες.
«Κάθε φορά που η άλλη πλευρά αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, εμείς δεν (θα) τηρούμε τις δικές μας (…) Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Εσμαΐλ Μπαγαΐ, σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη, μετά την επανάληψη των εχθροπραξιών με τις αμερικανικές δυνάμεις.
Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν ξανάρχισαν την 7η Ιουλίου, παρότι οι δυο χώρες υπέγραψαν τη 17η Ιουνίου καταρχήν συμφωνία, το «μνημόνιο κατανόησης» με στόχο να τερματιστεί μέσω διαπραγματεύσεων ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, που ξέσπασε την 28η Φεβρουαρίου, με τους σαρωτικούς αμερικανοϊσραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Η καταρχήν συμφωνία προέβλεπε ότι θα άνοιγε πλήρως για 60 ημέρες τα Στενά του Ορμούζ, από το οποίο διέρχεται υπό κανονικές συνθήκες το ένα πέμπτο του αργού που καταναλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς το κλείσιμό του από το Ιράν μια μέρα μετά το ξέσπασμα του πολέμου απογείωσε τις τιμές του πετρελαίου. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε χθες (12.07.2026) πως ξανακλείνει το στενό μέχρι νεοτέρας.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ είπε ωστόσο ότι το Ιράν θα συνεχίσει τις διπλωματικές διαβουλεύσεις με τις μεσολαβήτριες χώρες Κατάρ, Πακιστάν και Ομάν, προκειμένου να «αποτραπεί μία κλιμάκωση» με τις ΗΠΑ.
«Ο ρόλος των μεσολαβητών είναι να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να αποτρέψουν μια κλιμάκωση των εντάσεων», είπε ο Μπαγαΐ, προσθέτοντας πως η χώρα του είναι σε επαφή «τις τελευταίες ημέρες» με το Κατάρ και το Ομάν, δύο χώρες που έχουν τεθεί στο στόχαστρο στρατιωτικά από την Τεχεράνη, καθώς και με το Πακιστάν.
Το Ιράν προσπαθεί να συμφωνήσει σε έναν κοινό μηχανισμό με το Ομάν για τα Στενά του Ορμούζ, όμως η πίεση των ΗΠΑ στο Ομάν παρεμποδίζει τις προσπάθειες, είπε ακόμη ο Μπαγαΐ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ




