Ιράν: «Πανηγυρίζουν» οι Φρουροί της Επανάστασης για την σύντομη καταστολή των διαδηλώσεων

Οι Φρουροί της Επανάστασης εξήραν σήμερα την «άμεση» αντίδραση των δυνάμεων της τάξης εναντίον των «ταραχοποιών» σε περίπου 100 πόλεις του Ιράν, την ώρα που η ηρεμία φαίνεται να έχει αποκατασταθεί έπειτα από τα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής της βενζίνης.

Ωστόσο η πρόσβαση στο διαδίκτυο παραμένει μπλοκαρισμένη και σήμερα για τέταρτη το πρωί, με τους χρήστες στο Twitter να χρησιμοποιούν hashtag όπως #ιντερνετγιατοΙραν.

«Επεισόδια, μικρά και μεγάλα, που προκλήθηκαν από την αύξηση της τιμής της βενζίνης (την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου) σημειώθηκαν σε λιγότερες από 100 πόλεις στο Ιράν», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Τα επεισόδια αυτά τερματίστηκαν σε λιγότερες από 24 ώρες και σε κάποιες πόλεις σε 72», πρόσθετε η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο Sepahnews.com, τον επίσημο ιστότοπο των Πασνταράν, που σημαίνει ‘φρουρός’ στα περσικά.

«Αυτό ήταν αποτέλεσμα της οξυδέρκειας και της άμεσης δράσης των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων της τάξης του Ιράν», συνέχισε η ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι «η σύλληψη των επικεφαλής (του κινήματος διαμαρτυρίας) συνέβαλε σημαντικά στο να ηρεμήσουν οι ταραχές».

Οι Φρουροί της Επανάστασης διευκρίνισαν εξάλλου ότι «οι βασικοί υποκινητές» συνελήφθησαν σε περιοχές της Τεχεράνης και της Αλμπόρζ καθώς και στη Σιράζ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, έκανε λόγο για «εχθρό που απωθήθηκε«, ενώ η Τεχεράνη επιμένει πως οι ισχυρισμοί για δεκάδες νεκρούς κατά τις διαδηλώσεις απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.