OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Παραμένουν τα σημεία «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ – Ουράνιο, πυρηνικά και Ορμούζ

09/05/2026 - 16:15
Ιράν

Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Καθώς οι ΗΠΑ περίμεναν χθες μια απάντηση από το Ιράν, η οποία όμως ποτέ δεν ήρθε, σχετικά με την πρότασή τους για μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, η Τεχεράνη επιμένει πως τα τρία σημεία «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις παραμένουν: το εμπλουτισμένο ουράνιο, το πυρηνικό πρόγραμμα και ο έλεγχος των Στενών του Ορμούζ.

Ιρανικές πηγές λένε στο Al Jazeera ότι έχουν μια τριφασική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Στην πρώτη φάση, για 30 ημέρες, προτείνουν διαπραγματεύσεις για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου και σε όλα τα μέτωπα. «Έτσι, όταν λένε σε όλα τα μέτωπα, εννοούν την Χεζμπολάχ στον Λίβανο», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Και αυτό είναι κάτι για το οποίο οι Αμερικανοί είναι δύσκολο να δώσουν εγγυήσεις, επειδή μόλις χθες ακούσαμε τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να λέει ότι το μέλλον της Χεζμπολάχ δεν μπορεί να καθοριστεί από το Ιράν», προσθέτει.

Στη συνέχεια, το Ιράν ζητά εγγύηση ότι ο πόλεμος δεν πρόκειται να ανανεωθεί.

Αυτή είναι επίσης μια άλλη δυσκολία για τις ΗΠΑ, καθώς οι Ιρανοί επιμένουν ότι αυτή η εγγύηση πρέπει να προέρχεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, υπάρχει η άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ και το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ.

Αλλά όταν μιλάνε για το Στενό του Ορμούζ, οι Ιρανοί επιμένουν ότι το στρατηγικό περιβάλλον έχει αλλάξει και ότι το Ιράν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δεν πρόκειται να αφήσει τα Στενά να επιστρέψουν στην προπολεμική κατάσταση και θα διατηρήσει τον έλεγχό του επί της θαλάσσιας οδού.

Κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο να δεχθούν οι Αμερικανοί.

Και, φυσικά, οι Ιρανοί δεν δέχονται να εγκαταλείψουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα, να διαλύσουν τις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις και να αποστείλουν το ήδη εμπλουτισμένο ουράνιο τους σε άλλη χώρα.

Αυτά είναι τα κύρια σημεία τριβής αυτή τη στιγμή, τονίζει το αραβικό μέσο.

Η απάντηση που θα καθυστερήσει να έρθει

Σχετικά με την απάντηση που περιμένει η Ουάσινγκτον, ο Εσμαΐλ Μπαγκάεϊ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε ότι η πρόταση των ΗΠΑ βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση και η απάντηση θα δοθεί την κατάλληλη στιγμή.

«Οι προθεσμίες που θέτουν οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν σημαίνουν τίποτα. Εμείς κάνουμε τη δική μας δουλειά και δεν ασχολούμαστε με προθεσμίες ή τελεσίγραφα», σημείωσε ο ίδιος.

Ένας από τους λόγους που αργεί τόσο πολύ είναι ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά τεχνικό κείμενο. Οι Ιρανοί που ανησυχούν για κάθε ημερομηνία και λέξη σε αυτό το κείμενο.

Δεύτερον, όλα τα σώματα και άτομα που έχουν κάποια εξουσία στο Ιράν πρέπει να συμμετέχουν.

Η διαπραγματευτική ομάδα ηγείται του προέδρου του κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ. Και φυσικά, το IRGC – οι Φρουροί της Επανάστασης – είναι ένας σημαντικός εμπλεκόμενος παράγοντας, όπως και το Εθνικό Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο επιβλέπει τις υποθέσεις ασφαλείας του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου.

Στη συνέχεια, ο ίδιος ο ανώτατος ηγέτης πρέπει τελικά να δώσει το πράσινο φως ή να εγκρίνει την τελική απάντηση που θα σταλεί στους Αμερικανούς.

Tags: ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣΗΠΑΙΡΑΝΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν διαψεύδει τον Τραμπ για την επίτευξη συμφωνίας – «Δεν γνωρίζουμε τίποτα», λέει το Ισραήλ

11/06/2026 - 21:52
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ακυρώνει τις επιθέσεις κατά του Ιράν – «Όλα τα τελικά σημεία της συμφωνίας έχουν εγκριθεί»

11/06/2026 - 20:35
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν προειδοποιεί ότι «η φωτιά του πολέμου θα εξαπλωθεί», μετά τις απειλές Τραμπ για νέους βομβαρδισμούς

11/06/2026 - 20:31

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1991 ο Μπόρις Γέλτσιν εκλέγεται πρόεδρος της Ρωσίας

Το Ιράν διαψεύδει τον Τραμπ για την επίτευξη συμφωνίας – «Δεν γνωρίζουμε τίποτα», λέει το Ισραήλ

Μητσοτάκης: «Είμαι ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που πήγε στην Άγκυρα και έθεσε το ζήτημα του casus belli»

Τραμπ: Ακυρώνει τις επιθέσεις κατά του Ιράν – «Όλα τα τελικά σημεία της συμφωνίας έχουν εγκριθεί»

Το Ιράν προειδοποιεί ότι «η φωτιά του πολέμου θα εξαπλωθεί», μετά τις απειλές Τραμπ για νέους βομβαρδισμούς

Λήξη lockdown στο Πεντάγωνο: Εσφαλμένος ο συναγερμός για διαρροή επικίνδυνων υλικών

Η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» σε συνεκπαίδευση με το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ» της Κύπρου [pics, vid]

Δαβάκης: «Δίνουμε μια 12η ανάσα για να κρατήσουν και να ορθοποδήσουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα»

Top News

Ιωάννα Τούνη: «Είμαι 33 ετών, έχω ένα μωρό και θα φοράω ό,τι θέλω»

Ποσειδώνας Γιαννόπουλος: «Έχω πετάξει από το στούντιο τον Βασίλη Παϊτέρη» - «Έχω πληρώσει επανειλημμένως το κόστος να λέω ευθέως την άποψή μου»

Η Άννα Βίσση ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη - Η φωτογραφία με τον εγγονό της σε αγώνα NBA

H Σίσσυ Χρηστίδου έκανε το πρώτο μπάνιο για φέτος - Το βίντεο με μπικίνι και φόντο μια πισίνα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert