Τις όποιες σχέσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες επιχειρεί να αναζωπυρώσει το Ιράν, καθώς ήταν οι μόνοι συνομιλητές του σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα.
Όμως τώρα η Τεχεράνη ζητά από τις ευρωπαϊκές χώρες – και ειδικά αυτές που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως η Γαλλία και η Βρετανία – να παρέμβουν ώστε να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον του εδάφους του Ιράν.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαεΐλ Μπαγαεΐ δήλωσε σήμερα 16/6/2025 πως «Η Γερμανία, η Γαλλία και η Αγγλία θα έπρεπε να καταδικάσουν πολύ ξεκάθαρα τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος».
«Περιμένουμε φυσικά από τις ευρωπαϊκές χώρες να δεσμευθούν να βάλουν τέλος στην επίθεση […] και να καταδικάσουν τις ενέργειες αυτού του καθεστώτος εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων» του Ιράν, πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Τεχεράνη κάλεσε επίσης σήμερα τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ, IAEA) να καταδικάσει το Ισραήλ για τα πλήγματά του εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
«Οι ειρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις μιας χώρας, οι οποίες βρίσκονταν υπό τη συνεχή επίβλεψη του ΔΟΑΕ, δέχθηκαν επίθεση. Περιμένουμε [από τον οργανισμό και τον επικεφαλής του, τον Ραφαέλ Γκρόσι] να υιοθετήσουν μια αυστηρή θέση και να καταδικάσουν αυτή την ενέργεια» στη διάρκεια σημερινής έκτακτης συνόδου τους, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Εσμαεΐλ Μπαγαεΐ.
Τέλος ο Εσμαεΐλ Μπαγαεΐ δήλωσε ότι το ιρανικό κοινοβούλιο ετοιμάζει νομοσχέδιο για την έξοδο της χώρας από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (Non Proliferation Treaty, NPT), προσθέτοντας πως η Τεχεράνη παραμένει αντίθετη στην ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής.
Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ